• Ciolacu se întâlnește astăzi cu bancherii.
  • Întâlnirea are loc cu o săptămână înainte de intrarea în vigoare a unei măsuri privind plățile cash.
  • Din 11 noiembrie, se introduce o măsură prin care plățile cash se reduc drastic la companii și la persoanele fizice.

Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește azi cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor, scrie Ziarul Financiar. Întâlnirea are loc cu o săptămână înainte de intrarea în vigoare a unei măsuri prin care plățile cash se reduc drastic la companii și la persoanele fizice, chiar până la 1.000 lei de persoană.

Cum s-a ajuns la această întâlnire?

Vineri, pe Facebook, prim-ministrul a anunţat că va convoca la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţii micilor întreprinzători, băncilor şi societăţii civile „pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash”, menţionând că este „intolerabil” să se crească „artificial” comisioanele bancare. Măsura a creat valuri de reacții în rândul populației, dar și printre specialiști. Reacția băncilor a fost imediată: mai mult bănci mari au anunțat creșterea comisioanelor pentru operațiunile cu cash.

Ce se schimbă din 11 noiembrie ?

Practic, din 11 noiembrie, se introduce o măsură prin care plățile cash se reduc drastic la companii și la persoanele fizice, chiar până la 1.000 lei de persoană. Astfel, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Potrivit proiectului mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry.