• Marcel Ciolacu nu vrea creşterea TVA deoarece ar aduce creşteri de preţuri şi inflaţie mare.
  • Guvernul pregăteşte măsuri de reformă administrativă, de reducere a excepţiilor fiscale şi de combatere a evaziunii fiscale.
  • Ciolacu, mesaj pentru liberalii care îl critică: “Am şi eu răbdarea mea“.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că România riscă pierderea fondurilor europene, dobânzi mai mari la împrumuturi şi chiar instabilitate politică dacă nu va reduce excepţiile din Codul Fiscal, concomitent cu o reformă administrativă.

„Dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă, în paralel cu o reformă de reducere a unor excepţii fiscale din Codul fiscal – toate excepţiile însumează în jur de 75 de miliarde de lei- (…) România va ajunge la un deficit mai mare decât cel de anul trecut, mai mare de 6,2% din PIB. Ce va însemna acest lucru? Automat va duce la blocarea fondurilor europene, va duce la costuri de împrumut mult mai mari pentru acoperirea deficitului şi, cum e şi normal, duce mult mai devreme de alegeri din 2024 la instabilitate politică”, a declarat în exclusivitate Marcel Ciolacu luni seară, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News, în primul interviu acordat presei de preluare a postului de premier.

Marcel Ciolacu afirmă că nu ia în calcul creşterea TVA

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că nu ia în calcul creşterea TVA, chiar dacă va aduce mai mulţi bani la buget, deoarece o astfel de măsură ar duce la creşterea preţurilor şi a inflaţiei.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Cea mai mare provocare pe care o văd în tot angrenajul este să reuşim să facem corecţiile fără să mărim TVA. Creşterea TVA aduce instabilitate macroeconomică. Aduce bani rapid la buget şi de aici tentaţia din 2010 cu mărirea TVA. Nu vreau să o fac pentru că aduce scumpiri, deja avem inflaţie cu o singură cifră”, a declarat în exclusivitate Marcel Ciolacu, luni seară, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News, în primul interviu acordat presei de la preluarea postului de premier.

Premierul susţine că măsurile anunţate în presă pentru reducerea deficitului bugetar, inclusiv cele privind creşterea TVA la anumite categorii de produse şi servicii, nu sunt adevărate şi exclude posibilitatea introducerii de noi taxe.

“Nu vin cu taxe noi”

“Este normal ca oamenii să fie neliniştiţi pentru că încă nu am ieşit cu nişte decizii asumate şi să le explicăm. Marea majoritate a măsurilor apărute în presă nu sunt adevărate (…) Nu vin cu taxe noi. Este posibil să fie la ţigări o mărire la accize, să fie la redevenţe. La IT-işti va fi o măsură, şi aici are dreptate şi Comisia, o măsură echitabilă. Nu poate să fie pentru o categorie într-un fel, şi pentru alta în alt fel. Nu spun că a fost corupţie la nivel guvernamental sau parlamentar când s-au făcut aceste excepţii, dar nimeni nu a văzut imaginea de ansamblu”, a afirmat premierul.

Ciolacu, mesaj pentru liberalii care îl critică: “Am şi eu răbdarea mea”

remierul spune că alianţa PSD-PNL este singura alianţă stabilă.

„Dacă nu se înţeleg aceste lucruri, eu îmi pun mandatul pe masă şi ne întoarcem la români. Am şi eu răbdarea mea, cum e şi corect. Sunt un om foarte răbdător, foarte echilibrat… am alte defecte, e normal, sunt om, dar am şi eu răbdarea mea. În joc este destinul nostru”, adaugă Ciolacu.

Premierul a spus că va avea o discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis după ce discuţiile privind măsurile avute în vedere de Guvern vor fi încheiate şi înainte ca acestea să fie adoptate de Executiv.