Inflaţia şi războiul din Ucraina încep să producă daune. Populaţia nu mai economiseşte deloc în lei ci, dimpotrivă, mănâncă din economiile trecute. Dacă oamenii vor să-și menţină cheltuielile, iau credite de la bancă, ceea ce va creşte gradul de îndatorare şi riscul asumat.

Până acum 2-3 luni, băncile nu erau prea interesate să atragă bani de la populaţie şi nici să mărească dobânzile. Pentru că aveau mulți bani în depozite. Situația s-a schimbat peste noapte.

Conform datelor BNR, în aprilie 2022, soldul depozitelor în lei pentru populaţie a scăzut la 158,1 miliarde lei, de la 165 de miliarde lei în decembrie. În valută avem însă un plus de 13 miliarde de lei, de la 167 miliarde de lei, la 180 miliarde de lei.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

E analiza lui Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar.

“Dintr-o dată, în ultimele săptămâni vedem o întrecere a băncilor pentru cine oferă o dobândă mai mare. Deci sunt bănci care au ajuns să ofere 6% la lei pe an și probabil că acest 6% va deveni o dobândă mică în scurt timp.

Eu cred că dobânzile vor ajunge spre 7-8% la lei pentru depozite. La cum arată piața acum și care este necesarul de lei al băncilor, nu vor avea altceva de făcut decât să majoreze dobânzile. Aici e și despre cum se judecă sistemul bancar și parametri săi – băncile au acum prea mulți euro pe care nu pot să-i plaseze pentru că nu mai acordă credite în euro și atunci presiunea s-a mutat foarte mult pe lei.”, a declarat Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar.