- Krišjānis Kariņš susține că UE trebuie să își apere interesele și să ajute Ucraina, indiferent de ce decid SUA să facă.
- Fostul prim-ministru leton propune trimiterea de trupe europene în Ucraina, la posibila viitoare linie de demarcație între teritoriile independente și cele ocupate.
- Și Polonia crede că țările europene vor fi „forțate” să accepte un acord de pace Ucraina-Rusia, în curând.
Europa și, în special, Uniunea Europeană, trebuie să intensifice ajutorul oferit Ucrainei și, mai ales, să se ofere să asigure securitatea în posibila zonă de demarcație între teritoriile ucrainene ocupate și independente, scrie fostul prim-ministru leton, într-un editorial publicat în Politico.
Advertisment
Acesta crede că Donald Trump nu va susține aderarea Ucrainei la NATO ci, din contră, ar putea sprijini o încheiere a conflictului care să nu fie tocmai favorabilă Kievului.
De altfel, ieri, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, care trebuia să viziteze țara aflată în război zilele acestea, și-a amânat vizita până după inaugurarea lui Donald Trump de la Casa Albă.
Titlurile zilei
Care este planul propus de fostul prim-ministru leton?
Fostul prim-ministru leton propune ca o coaliție de state-membre NATO să fie dislocată în Ucraina, în eventualitatea creării unei linii de demarcație între teritoriul ucrainean ocupat și teritoriul ucrainean independent. Asta pentru că, spune ieri, președintele ales, Donald Trump va dori cu orice preț să aducă pacea în Ucraina, chiar dacă aceasta va presupune și pierderea de teritorii ucrainene.
Acesta este însă conștient că Statele Unite ale Americii nu vor dori să fie implicate în această misiune. Asta pentru că știm deja că Donald Trump a spus anterior că trupele americane nu vor ajunge niciodată în teritoriul ucrainean. Tocmai de aceea a fostul prim-ministru Leton spune că toată responsabilitatea trebuie să fie a Europei.
Anterior se vorbea despre o posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina sub egida UE. Vedem acum însă că această atenție este îndreptată către NATO. Tot mai multe state europene simt presiunea unor posibile negocieri pentru pace în Ucraina.
Țările europene se vor vedea nevoite sau forțate să accepte un acord de pace pentru războiul din Ucraina
Ieri, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, spunea că în curând, țările europene se vor vedea nevoite sau forțate să accepte un acord de pace pentru războiul din Ucraina. Asta spunea acesta că acest acord ar trebui în primul rând să nu permită Rusiei să-și refacă forțele pentru a mai putea ataca în viitor Ucraina și, în al doilea rând, o astfel de înțelegere nu trebuie să însemne și capitularea Kievului. Acesta a cerut mai mult sprijin militar pentru Ucraina pentru că, spune el în acest moment, armata lui Volodimir Zelenski trebuie să obțină pe front avantaje tactice și strategice, astfel încât, la o posibilă masă a negocierilor, să aibă o poziție mai puternică.
În urmă cu două zile, președintele Zelenski spunea că, pentru pacea din Ucraina, ar dori să discute în primul rând cu președintele ales, Donald Trump și, ulterior, ar putea discuta și cu reprezentanța Rusiei, eventual chiar cu Vladimir Putin. În acest moment vedem că Donald Trump așteaptă să fie inaugurat la Casa Albă pentru ca mai apoi să poată obține și acces la informațiile care îi sunt clasificate în acest moment și pentru a se putea pronunța cu privire la acest război.
În acest context, trimisul SUA pentru Ucraina și-a amânat vizita care trebuia să aibă loc zilele acestea la Kiev până după inaugurarea lui Donald Trump de la Casa Albă.