• Politica tarifară a lui Donald Trump susține un dolar puternic, fapt ce afectează economiile europene dependente de exporturi, precum Germania.
  • Zona Euro poate suferi o scădere economică de până la 1,5% din PIB dacă tarifele SUA determină o reducere în cererea de produse europene.
  • Paritatea între euro și dolar nu este fezabilă pe termen scurt, însă poate deveni posibilă după 2026, în funcție de politicile americane viitoare.

Moneda euro continuă să piardă teren în raport cu dolarul american în contextul politicilor tarifare impuse de Statele Unite sub conducerea fostului președinte Donald Trump. Conform unei analize XTB, politicile comerciale agresive susțin un dolar puternic, ce generează efecte negative pentru economiile europene, mai ales pentru cele dependente de exporturi. Germania este un exemplu grăitor, dat fiind că aproximativ 10% din exporturile sale sunt destinate Statelor Unite.

Politicile tarifare ale SUA au impact direct asupra Euro

Donald Trump vrea să adopte politici să susțină un dolar puternic, prin reducereaoferta de dolari în afara granițelor SUA și descurajarea importurilor. Această abordare forțează multe economii europene să se adapteze, în special pe cele din Zona Euro, care se bazează puternic pe exporturi pentru creștere economică. Germania este una dintre țările cele mai afectate, deoarece măsurile tarifare aplicate de SUA reduc cererea pentru produsele sale și slăbesc astfel moneda euro. Economiile din zona euro sunt nevoite să-și ajusteze strategiile comerciale.

Ajung la paritate euro și dolarul?

Pe termen scurt, o paritate între euro și dolar nu este probabilă, conform specialiștilor XTB. Totuși, pe măsură ce economia europeană continuă să înregistreze creșteri economice modeste sau chiar recesiune în anumite țări, cum este cazul Germaniei, presiunea pe euro ar putea crește.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Banca Centrală Europeană ar putea fi nevoită să scadă dobânzile, ceea ce ar duce la o depreciere suplimentară a euro. Posibilitatea unei parități reale între euro și dolar ar putea deveni o realitate pe termen lung, după încheierea mandatului lui Jerome Powell la conducerea Federal Reserve în 2026, dacă politica fiscală americană va continua să slăbească dolarul.