- PNRR: Comisia iniţiază procedura de „suspendare a plăţilor”.
- România poate astfel să îndeplinească jaloanele nefinalizate.
- Între timp, vom primi plăţi parţiale din a 3-a cerere de plată.
- Comisia validează 68 de jaloane din 74 pentru plata de 2 mld. €.
- Tranziția verde și digitalizarea sunt priorități-cheie.
- Comisia declanșează suspendarea parțială din cauza a 6 jaloane.
- România are timp 6 luni pentru remedierea restanțelor.
- Plata finală depinde de analiza CEF și răspunsul României.
- Jalonul 215 nu a fost îndeplinit.
Comisia Europeană inițiază procedura de „suspendare a plăților” pentru România în cadrul celei de-a treia cereri de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Decizia permite României să primească plăți parțiale pentru jaloanele deja îndeplinite, și oferă în același timp posibilitatea de a finaliza jaloanele restante.
Advertisment
Până în prezent, 68 din cele 74 de jaloane și ținte sunt evaluate pozitiv în cadrul acestei cereri, care totalizează 2 miliarde de euro (fără prefinanțare) în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, pilonul central al NextGenerationEU.
Ce spune Cristian Hostiuc, director editorial ZF, pentru Aleph Business?
Care sunt principalele cauze care au dus la neîndeplinirea celor șase jaloane din cea de-a treia cerere de plată a României în cadrul PNRR?
„Păi, în primul rând, sunt foarte proști în îndeplinirea jaloanelor, criteriilor. Avem această problemă cu numirile în posturile de conducere în cadrul companiilor de stat și membrii în consiliile de administrații, care este o eternă problemă. Și nu este o problemă de ieri, ci este de când s-a inventat PNRR-ul. Noi ne-am asumat foarte multe obligații în PNRR. Nimeni nu ne-a cerut acest lucru.
Titlurile zilei
Noi ne-am dus de-aiurea, ca să zic așa, cu aceste jaloane. Cei de la Comisia Europeană ne-au acceptat așa cum le-am propus noi. Și acum am ajuns la concluzia că nu le putem îndeplini. Și de-aia sunt amânate acum plăți, pentru a ne da posibilitatea că poate încercăm să le îndeplinim. Oricum PNRR este un lucru foarte, foarte bun. Dar din păcate, noi nu avem capacitatea administrativă și nici voința politică ca să îndeplinim toate jaloanele și criteriile asumate”, spune el.
Ce măsuri concrete ar trebui să adopte autoritățile române pentru a remedia întârzierile și a asigura îndeplinirea tuturor jaloanelor stabilite de Comisia Europeană?
„Păi, în primul rând, ca să zic așa, să stea clară pe îndeplinirea obiectivelor și a criteriilor. Unele pot fi îndeplinite, altele nimeni nu are chef să le îndeplinească și vor fi lăsate așa, în suspensie. Din păcate, nimeni nu realizează că noi, fără banii europeni, fără acest PNRR, fără fondurile europene curente, stăm foarte, foarte prost la finanțare”, continuă Fini.
Una dintre reformele întârziate vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, cum crezi că această întârziere afectează percepția investitorilor asupra angajamentului României față de reformele structurale?
„Nu cred că… Și cu pensiile speciale îi afectează pe investitori. Pensiile speciale sunt o problemă a României, poate au și alte țări, dar este o problema a noastră, măcar dacă ar fi aia singura problemă sau singurul criteriu pe care nu l-am întâlnit sau nu putem să-l întâlnim. Și atunci, oricum ne-ar fi lăsat și fără îndeplinirea acestui criteriu. Dar noi nu îndeplinim multe alte criterii. Și de aia avem fie plățile suspendate, de fie nu putem să facem trageri”, adaugă el.