• Statul ar încasa 5 miliarde de lei în plus la buget din impozitul minim pe cifra de afaceri aplicat companiilor cu venituri peste 50 mil. euro, arată un studiu The Tax Institute.
  • Aproape 250 de companii din România ar intra sau rămâne pe pierderi, fiind afectate în special firmele din sectoare cu marje mici de profit.
  • Impozitul, introdus de coaliția PSD-PNL, afectează competitivitatea, reduce capacitatea de investiții și poate genera efecte negative în lanț asupra economiei.

Un studiu al think-thank-ului românesc The Tax Institute arată că impactul bugetar în 2023, ultimul an cu date complete, al impozitului minim pe cifra de afaceri pentru companiile cu venituri mai mari de 50  mil. euro este de 5 mld. lei în încasări în plus, însă aproape 250 de companii din România ar intra sau rămâne pe pierderi în urma poverii fiscale, scrie ZF.

Ce notează Gabriel Biriș?

„Într-un mediu economic deja fragil, impozitul creează o povară fiscală necorelată cu profitabilitatea reală a firmelor, afectând în mod disproporţionat sectoarele cu marje mici. O astfel de reglementare cu risc ridicat pentru creşterea economică nu numai că deteriorează competitivitatea firmelor româneşti în raport cu cele de pe alte pieţe europene, dar diminuează capacitatea de a investi a acestora, afectează consumatorii, creşte riscul de inflaţie şi amplifică efectul negativ asupra întregii economii prin impactul pe lanţul de valoare”, notează Gabriel Biriş, fondator The Tax Institute şi unul dintre autorii studiului „Impactul Impozitului Minim pe Cifra de Afaceri asupra economiei: analiză sectorială, realizat de think thank-ul românesc de fiscalitate, în parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti.

Ce efecte are impozitul minim pe cifra de afaceri?

În total, impactul impozitului minim pe cifra de afaceri ar fi de 1 mld. euro pentru bugetul de stat, dar aproape 250 de companii din România ar intra rămâne pe pierderi sau ar pierde profiturile, mai arată analiza citată.

Titlurile zilei

ce urmează pentru sectorul energetic?
Dunărea va rămâne „autostrada“ cerealelor
Norofert semnează un contract de 9,4 mil. lei pentru îngrășăminte white-label
Apple produce 20% din iPhone-uri în India
barna: tarifele SUA creează o criză fără precedent
Electronicele esențiale sunt scutite de noile tarife Trump

Impozitul minim pe cifra de afaceri a fost introdus de guvernul condus de coaliţia PSD-PNL, pentru o perioadă limitată de timp, conform declaraţiilor reprezentanţilor guvernului de la acea vreme. Ideea nu este nouă şi a fost redenumită „impozit minim pe cifra de afaceri”.

De ce vrea statul să limiteze optimizarea fiscală?

Scopul impozitului minim pe cifra de afaceri este să combată ceea ce autorităţile şi consultanţii fiscali numesc „optimizare fiscală”, adică mutarea profiturilor în ţări cu taxe mai mici. Datele din 2024 ale Ministerului Finanţelor arată că principala creştere a încasărilor din impozitul pe profit provine din acest impozit minim. Optimizarea fiscală, adică reducerea bazei de impozitare astfel încât plăţile la buget să fie cât mai mici nu este o practică ilegală. Cifrele din practic, din unele sectoare, cum este sectorul laptelui, de exemplu, arată că firmele locale care nu au sedii în alte ţări au avut, în general, marje de profit mai mari decât companiile multinaţionale.