• Guvernul Japoniei ar urma să finanţeze o parte din cheltuielile pentru măsurile de îngrijire a copiilor prin emiterea de obligaţiuni suplimentare.
  • Asta sporeşte îngrijorarea cu privire la povara deja ridicată a datoriei publice.
  • Planul va fi inclus în platforma economică pe termen lung a guvernului care va fi publicată în iunie.

Guvernul Japoniei ar urma să finanţeze o parte din cheltuielile pentru măsurile de îngrijire a copiilor prin emiterea de obligaţiuni suplimentare pe o perioadă de aproximativ doi ani, a relatat ziarul Yomiuri. Asta sporeşte îngrijorarea cu privire la povara deja ridicată a datoriei publice.

Planul va fi inclus în platforma economică pe termen lung a guvernului care va fi publicată în iunie, a relatat miercuri Yomiuri, citând mai multe surse guvernamentale.

Premierul Fumio Kishida a anunţat un plan de dublare a cuantumului sprijinului pentru îngrijirea copiilor în următorii trei ani, scrie Reuters. În ceea ce priveşte chestiunea finanţării celei mai mari părţi a pachetului de cheltuieli, Kishida a exclus posibilitatea majorării taxelor de vânzare, lăsând emisiunea de datorii ca una dintre principalele opţiuni de finanţare, cel puţin pentru moment.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„Din câte văd, guvernul vehiculează ideea emiterii de obligaţiuni punte, care vor fi răscumpărate probabil printr-o viitoare creştere a taxelor”, a declarat Takuya Hoshino, economist la Dai-ichi Life Research Institute.

„Guvernul renunţă la creşterile de taxe nepopulare din punct de vedere politic, cel puţin deocamdată, când s-ar putea să se apropie alegerile generale”.

Cel mai recent plan, care urmează unui alt mare program de dublare a cheltuielilor militare naţionale, ar pune la grea încercare datoria publică a Japoniei, care este de peste două ori mai mare decât producţia economică anuală.

„Primul ministru a subliniat importanţa câştigării înţelegerii oamenilor, abordând în acelaşi timp o reformă profundă a cheltuielilor pentru a minimiza poverile publice”, a declarat miercuri secretarul şef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, reporterilor.

Conform schemei de finanţare propuse, guvernul estimează că trebuie să strângă fonduri de aproximativ 3.000 de miliarde de yeni pe an pentru o politică de îngrijire a copiilor pe care Kishida a prezentat-o pentru a contribui la inversarea scăderii ratei natalităţii.

Guvernul ar urma să extindă treptat dimensiunea fondurilor pe parcursul celor trei ani începând cu anul fiscal 2024 şi să asigure suma necesară până la sfârşitul perioadei de politică.

Raportul Yomiuri nu a precizat cât de mult va fi emisă datoria pentru a finanţa cheltuielile, în timp ce Hoshino estimează că suma ar fi de aproximativ 1.000 de miliarde de yeni, sau o treime din fonduri.

Guvernul a alocat aproximativ 5.000 de miliarde de yeni pentru acest an fiscal care a început în luna aprilie pentru a plăti programul bugetar global de îngrijire a copiilor.