Pieţele internaţionale de capital au început săptămâna de tranzacţionare pe roşu, după ce datele privind piaţa muncii din Statele Unite au sugerat că Rezerva Federală are mai multă libertate în ceea ce priveşte majorarea agresivă a dobânzii de referinţă, într-un efort de combatere a inflaţiei ridicate.

Ultimele date arată că SUA au numărat 428.000 de noi locuri de muncă în aprilie, în linie cu aşteptările. Evenimentul a marcat a douăsprezecea creştere consecutivă cu peste 400.000 în domeniul non-agricol, scrie Business Insider.

Următoarele statistici cu privire la inflaţia din SUA vor fi publicate miercuri. Economiştii prognozează o scădere de la 8,5% în martie la 8,1% în aprilie.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Piaţa futures spune că există o posibilitate de 50% ca ratele dobânzilor din SUA să atingă pragul de 3% până la finalul anului, de la 1% în prezent. În urmă cu şase săptămâni, şansele erau de 14%. De atunci, datele privind inflaţia nu au oferit semne de domolire, însă creşterea economică a ţării s-a dovedit rezilientă, ceea ce i-a oferit băncii centrale americane mai multă marjă de manevră pentru majorarea dobânzii de referinţă.

La ora redactării ştirii, indicele paneuropean Stoxx 600 scădea cu 1,2%. La Londra, FTSE 100 se deprecia cu 0,85%, iar CAC 40 din Paris cobora cu 1,17%. Contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq înregistrau, în medie, un declin de 1,5%. În Asia, scăderile ajungeau la 2,5% pe indicele japonez Nikkei 225 şi 3,8% pe indicele Hang Seng din Hong Kong.

La Bucureşti, indicele de referinţă BET afişa un minus de 0,45%, conform datelor BVB.

În vreme ce investitorii se aşteaptă acum ca ratele dobânzilor din SUA să crească semnificativ în următoarea perioadă, dolarul a atins cel mai ridicat nivel în aproape 20 de ani prin raport cu mai multe monede, atrăgând uşor investitorii printr-o serie mai optimistă de perspective asupra activelor din SUA.

Pe lângă războiul ruso-ucrainean şi problemele lanţurilor de aprovizionare cu mărfuri, investitorii trebuie să se confrunte şi cu riscurile impuse de focarele de Covid-19 din China, care au provocat lockdown-uri în aproape toată ţara şi au afectat creşterea economică a ţării.

Cele mai recente date privind comerţul chinez au scos la iveală faptul că exporturile au atins minimul ultimilor doi ani în luna aprilie.