Picturile și sculpturile deținute de regretatul co-fondator al Microsoft, Paul Allen, au fost vândute pentru suma record de 1,5 miliarde de dolari (1,3 miliarde de lire sterline), informează BBC. Veniturile din vânzare vor fi donate unor organizații caritabile pe care Allen le-a sprijinit înainte de moartea sa în 2018.

Potrivit Christie’s, aceasta ar fi fost cea mai mare licitație de artă din istorie. Cea mai scumpă piesă de artă cumpărată a fost lucrarea lui Seurat din 1888, Les Poseuses Ensemble, o lucrare renumită care a adus 149,2 milioane de dolari (131 de milioane de lire sterline), inclusiv taxe, a spus Christie’s.

Casa de licitații a spus că lucrările lui Vincent van Gogh, Georges Seurat, Paul Gauguin, Paul Cezanne și Gustav Klimt s-au vândut fiecare pentru mai mult de 100 de milioane de dolari (88 de milioane de lire sterline), doborând recordurile individuale din trecut ale operelor acestor artiști. Au fost vândute și picturi din Georgia O’Keefe, Claude Monet, David Hockney, Andrew Wyeth și Pablo Picasso, alături de sculpturi ale lui Alexander Calder și Max Ernst, scrie BBC.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Printre lucrările record se numără Livada cu chiparoși a lui Van Gogh, care a adunat 117,2 milioane de dolari (103 milioane de lire sterline); Gauguin’s Maternity II, care s-a vândut cu 105,7 milioane de dolari (93 de milioane de lire sterline); și Pădurea de mesteacăn al lui Klimt, care a fost câștigată pentru 104,6 milioane de dolari (92 de milioane de lire sterline).

Valoarea totală a colecției a depășit recordul stabilit la începutul acestui an, pentru colecția Macklowe, deținută de un cuplu bogat din New York, colecție care s-a vândut cu 922 de milioane de dolari (810 de milioane de lire sterline).

Experții spun că superbogații văd arta ca pe o investiție sigură în mijlocul unei economii mondiale tumultuoase și al războiului Rusiei în Ucraina.