• PIB-ul României crește cu doar 0,9%/2024.
  • Deficitul comercial ajunge la 32,8 mld. euro/2024.
  • Deficitul comercial are +13%/2024 vs 2023.
  • Industria scade, anul trecut, cu 1,5%.
  • Construcţiile se restrâng cu 5,5%/2024.
  • CNP estimează că PIB-ul crește cu 2,5% în 2025.

Institutul National de Statistică anunță că PIB-ul României crește cu doar 0,9% în 2024 fată de 2023, o creștere care contrazice toate speranțele Guvernului, a Comisiei Europene, FMI sau a Băncii Mondiale care aşteptau o creştere între 2 şi 3% şi nu au anticipat un rezultat atât de slab.

Avansul e susţinut în special de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, activităţile de spectacole, culturale şi recreative şi sectorul administraţiei publice. Agricultura, construcţiile şi tranzactiile imobiliare au contributii negative în creșterea PIB de anul trecut. Industria şi sectorul IT and C nu au nicio contribuţie.

Ce spune Cristian Hostiuc, director-editorial ZF, pentru Aleph Business?

„Dacă am știi care va fi rezultatul la alegerile de prezențiale din mai, am putea să ne dăm seama cum va fi și anul economic 2025.

Titlurile zilei

Huawei lansează Pura X
RISCĂ MUSK SĂ PIARDĂ TESLA?
preia europa apărarea?
Meta Estate Trust efectuează exitul din proiectul The Lake Home
Aeroportul Heathrow își suspendă operațiunile din cauza unui incendiu
Apple este dată în judecată

În primul rând, Guvernul trebuie să ia banii din PNRR cât poate să ia și banii din fonduri europene. Pentru că nu avem altă resursă financiară mai ieftină, adică cu o dobândă mai bună și într-o cantitate atât de mare decât PNRR și fonduri europene. Fără această resursă financiară, ne va fi foarte greu”, spune el.

„În al doilea rând, toate programele care sunt acum în curs și care stagnează de un an sau doi ani de zile și aici mă refer la tot ce înseamnă proiectele de reindustrializare, fie că sunt în zona agroalimentară sau în industria prelucrătoare, trebuie terminate. Adică toate acele termene lungi de ani de zile trebuie scurtate imediat. Astfel încât toate aceste proiecte să înceapă să producă ceva.

În al treilea rând, zona de construcții. Anul trecut, zona de construcții a fost pe minus, cu toate că s-au pompat foarte, foarte mulți bani în infrastructura publică. Dar zona rezidențială, zona logistică, zona de birouri ne-a dat înapoi”, adaugă el.

„Și aici trebuie pompată foarte multă inițiativă. Astfel încât dezvoltatorii să dea drumul la clădirile de birouri, spatiile logistice să înceapă să crească din nou, poate ne ajută puțin și ce se întâmplă în Ucraina, și mai ales zona de construcții rezidențiale. Și aici în zona de construcții rezidențiale, principala problema este: autorizațiile se dau foarte greu și durează foarte mult.

În momentul în care tu ai un teren și până începi să construiești pe el, durează 2 ani de zile, înseamnă foarte, foarte mult. Înseamnă bani pierduți, înseamnă timp pierdut, înseamnă taxe și impozite la stat pierdute de către stat”, conchide Fini, pentru Aleph Business.