- PIB-ul României crește cu 0,6% în T4/2024 față de T3/2024.
- PIB-ul României crește cu 0,5% în T4/2024 față de T4/2023.
- INS: Industria nu contribuie la creșterea PIB-ului în T4/2024.
Economia României înregistrează o creștere economică moderată, situată într-o zonă de normalitate, potrivit estimărilor INS.
Advertisment
PIB-ul României crește cu 0,6% în T4/2024 față de trimestrul precedent și cu 0,5% față de același trimestru al anului precedent, conform ultimelor date de la INS.
Industria nu contribuie la creșterea PIB în cele două estimări ale Institutului. Administrația publică și apărarea, asigurările sociale din sistemul public, învățământul, sănătateași asistența socială, nu suferă modificări ale contribuției între cele două estimări,+0,1%, iar volumul de activitate scade față de estimarea anterioară cu 0,1 puncte procentuale de la 100,6% la 100,5%.
Titlurile zilei
Ce spune Radu Mușetescu,
Se îndreaptă economia spre o stagnare în 2025 sau poate chiar o scădere?
„Această cifră este o cifră, să zic, în normalitate. Asta ar putea duce, dacă se menține în restul anului, la un 2 și ceva la sută creștere economică în România, ceea ce este conformă și similară cu ceea ce s-a întâmplat în anii anteriori. Bineînțeles, ca termen de comparație, economiile majore din zona euro au crescut în același interval cu 0,1%. Deci, în mod fericit, economia României este peste această creștere, dar, bineînțeles, oarecum departe față de ținta noastră de a recupera decalajele de dezvoltare față de zona euro. De exemplu, economia Poloniei se păstrează peste nivelul de creștere al economiei românești.”, spune Radu Mușetescu, profesor la ASE.
Ce măsuri ar putea fi luate pentru a îmbunătăți volumul de activitate în sectoarele care au stagnat sau au scăzut în T4/2024?
„În opinia mea, nu există măsuri imediate cu efect pe care să-l înregistrăm în săptămâni sau luni. România are nevoie, într-adevăr, în continuare, de niște măsuri de calitate a guvernației, legate de predictibilitatea reglementărilor, legate de stabilitatea, de exemplu, a sistemului fiscal, mult mai puțin decât, să zic, măsuri energice pe termen scurt care să, eventual, să pulseze creșterea produsului intern brut”, adaugă el.