• Piața de M&A scade cu 25% la număr și cu 29% la valoare față de T4/2024.
  • Au fost încheiate 51 de tranzacții, față de 68 în T4 2024.
  • Valoarea estimată: 1 miliard de dolari.
  • 84% dintre tranzacții nu au valoare publică.
  • Investitorii financiari ajung la o cotă record de 16%.
  • Tranzacțiile interne scad de la 51% la 43%.
  • Românii semnează 5 dealuri în afara țării.
  • Statele Unite redevin cel mai activ investitor extern.
  • Sectorul imobiliar conduce piața cu 9 tranzacții.
  • Cel mai mare deal: CTP cumpără portofoliul P3 pentru 280 milioane $.
  • Achiziția Regina Maria, estimată la 1,4 mld.$, schimbă dinamica din T1.

Piața de M&A începe 2025 cu frâna trasă. 51 de tranzacții, în valoare estimată de 1 miliard de dolari, adică o scădere de aproape o treime față de finalul anului trecut. E cel mai slab început de an din ultimii doi ani. Fondurile financiare urcă la o cotă record, de 16%, un semn că încrederea revine, dar pe baze mai selective, scrie ZF.

Investitorii români încep se extind după granițe și încheie 5 tranzacții outbound doar în acest trimestru.
Un exemplu vine în aprilie, cu una dintre cele mai mari tranzacții din istoria M&A românească și cea mai mare cea mai mare de pe piața medicală din Europa Centrală și de Est, când Regina Maria e cumpărată de CVC, într-un deal estimat la peste 1,4 miliarde de dolari.

Ce spune Daniela Iliescu, director executiv, ROPEA?

Cum interpretați creșterea cotei investitorilor financiari în T1? E un semn de maturizare a pieței?

„Aș spune că, așa cum ați menționat, nu există o distribuție uniformă și constantă pe trimestre a tranzacțiilor, ceea ce am văzut că în ultimii 2 sau 3 ani a existat un volum cumulat anual relativ constant. Asta nu înseamnă că și în cadrul anului, pe trimestre, el este distribuit uniform. Știm foarte bine că o tranzacție poate să dureze între 9 și până la 15 luni, chiar 2 ani. Și că, în general, raportat la ce menționați cu evoluția volumului de tranzacții în trimestrul 1 al acestui an față de trimestrul 4 anul trecut.

Titlurile zilei

BET CREȘTE CU 2,4% ÎN 2025
CHISĂLIȚĂ E NOUL PREȘEDINTE ROMGAZ
BET CREȘTE CU 0,3% MARȚI
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
LYFT CUMPĂRĂ FREE NOW pentru 175 mil. €
CE URMEAZĂ PENTRU 3DINBOX ÎN 2025?

Deci, în general, pe final de an, majoritatea jucătorilor implicați în tranzacții fac eforturi să accelereze pe finalizare pentru a avea impact în nivelul raportărilor financiare. Ceea ce este puțin mai îngrijorător, raportat la această evoluție trimestrială, este faptul că, într-adevăr, trimestrul 1 în 2025 se află, din perspectivă, volumul chiar la un nivel cel mai redus față de raportat cu ultimii ani în perioada post-pandemică. Și, pe de altă parte, am văzut alții ani care au început în trimestrul 1 cu un nivel ridicat, dar, cel mai probabil, de cele mai multe ori, aceasta a fost și conjuntural, pentru că s-au întâmplat tranzacții foarte mari”, spune ea.

„Într-adevăr, și tranzacția pe care ați menționat-o, exitul realizat de către MidEuropa Partners, al investițiilor în Regina Maria, nu este inclusă în această statistică, dar este rezultatul unui proces, aș spune, de cel puțin un an și jumătate. Dacă e să răspund la întrebare și să explicăm și evoluția în ceea ce privește volumul și numărul tranzacțiilor efectuate de investitorii financiari, chiar așa spune că, pe o bază și pe un fond, cu un volum total al tranzacțiilor relativ mai mic și a faptului că se vede o intensificare a activității investiționale la nivelul jucătorilor investitori financiari care investesc în piața din România, aceasta aduce, într-adevăr, către o creștere a ponderii investițiilor efectuate.

După cum deja comunicăm în piață și probabil că sunt mult mai multe știri în presă, vedem că piața de private equity din România a început să aibă o dinamică accelerată, favorabilă, în sensul în care, ca urmare a alocărilor efectuate de către Recovery Equity Fund, un fond administrat de către European Investment Fund și finanțat din PNRR, a avut deja peste 11 alocări către fonduri de investiții. Avem deja șase fonduri care au focus pe strategie investițională România și aceste fonduri de investiții, patru care s-au închis anul trecut, două la începutul acestui an, au început deja să fie mai active.

Per total, anticipăm într-adevăr, nu aș spune că este un semn de maturizare al pieței, aș spune că cel puțin sunt create premizele să vedem o accelerare, o intensificare a investițiilor efectuate de investitori financiari. Ne așteptăm, sperăm în următorii 3-4 ani la cel puțin o dublare a indicatorului investimentul, prin care monitorizăm noi intensitatea activității investiționale, investiții raportate la produsul intern brut. Acum, aflat la niveluri, aș spune, record inferioare, din păcate”, adaugă ea.