• Petrom: Consumul de gaze naturale a scăzut cu 13% într-un an.
  • În T1/23, volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom au fost cu 3,3% mai mari.
  • Verchere menţionează că investiţiile din T1 au fost de 1 mld. lei, plus 52% faţă de anul precedent.

Petrom arată în raportul trimestrial că, potrivit estimărilor companiei, consumul naţional de gaze din primele trei luni ale acestui an a fost cel mai mic la nivel de prim trimestru din ultimii 20 de ani.

“Conform estimărilor OMV Petrom, consumul naţional de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 13% faţă de T1/22, estimat a fi cel mai mic nivel intregistrat pentru un trimestru unu în ultimele două decenii, din cauza vremii calde şi industriei care nu a reuşit să îşi revină de la nivelurile reduse din 2022”, se arată la pagina 17 a raportului financiar trimestrial, citat de ZF.

În T1/23, volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom au fost cu 3,3% mai mari, de 13,1 TWh, o performanţă despre care compania spune că este foarte bună având în vedere scăderea semnificativă a consumului la nivelul ţării.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Prin urmare, cota noastră de piaţă (volumele de gaze naturale vândute în România din consumul de gaze la nivel naţional) a crescut la 32% în T1/23 de la 26% în T1/22. Volumele semnificativ mai mari extrase din depozitele de înmagazinare au compensat atât producţia mai mică, cât şi volumele mai mici de la terţi”.

Vânzările către piaţă reglementată (clienţi casnici şi companiile producătoare de energie termica) de aproximativ 4 TWh în T1/23 (nu a existat o astfel de obligaţie în T1/22) au contribuit de asemenea la creşterea volumelor. “Volumele de gaze naturale vândute în România au fost 12,3 TWh, din care aproximativ 90% din producţie proprie şi 10% de la terţi. La sfârşitul T1/23, OMV Petrom avea înmagazinate 0,8 TWh de gaze naturale (la sfârşitul T1/22: 0,0 TWh)”.

Pe pieţele centralizate din România, preţul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacţiile cu produse standard pe termen mediu şi lung încheiate în T1/23 indiferent de perioada de livrare (0,8 TWh) a fost de 253 lei/MWh (T1/22: 469 lei/MWh).

“Preţul mediu pentru cantităţile livrate pe parcursul trimestrului a fost 381 lei/MWh (T1/22: 372 lei/MWh). În ceea ce priveşte livrările pe termen scurt, pe piaţă pentru ziua următoare administrata de BRM, preţul mediuix în T1/23 a fost de 270 lei/MWh (T1/22: 485 lei/MWh)”.

Rezultate OMV Petrom

Cea mai mare companie petrolieră din România, la care sunt acţionari şi viitorii pensionari prin intermediul fondurilor Pilon II, a încheiat primele trei luni din 2023 cu vânzări de 9,5 miliarde de lei, faţă de 12 mld. lei în aceeaşi perioadă din 2022, în timp ce profitul net a scăzut cu 15% la 1,48 miliarde de lei pe fondul ieftinirii ţiţeiului.

“Rezultatele noastre pentru primul trimestru al acestui an sunt influenţate de scăderea preţurilor internaţionale pentru ţiţei şi gaze, de la nivelurile record înregistrate în 2022”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

“În contextul unei cereri mai reduse pentru gaze, carburanţi şi electricitate din România, am avut o performanţă operaţională puternică, ce a contrabalansat parţial scăderea preturilor”.

Verchere menţionează că investiţiile din T1 au fost de 1 mld. lei, plus 52% faţă de anul precedent.