Perspectivele economice globale sunt chiar mai sumbre decât se preconiza luna trecută, a declarat Fondul Monetar Internaţional, citând o înrăutăţire constantă a sondajelor directorilor de achiziţii din ultimele luni.

Instituţia a pus perspectivele mai sumbre pe seama înăspririi politicii monetare declanşate de inflaţia persistentă şi generalizată, a impulsului slab de creştere din China şi a întreruperilor continue ale aprovizionării şi a insecurităţii alimentare cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Luna trecută, FMI şi-a redus prognoza de creştere globală pentru 2023 la 2,7%, de la o prognoză anterioară de 2,9%.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Într-un blog pregătit pentru summitul liderilor G20 din Indonezia, FMI a afirmat că indicatorii recenţi de înaltă frecvenţă “confirmă faptul că perspectivele sunt mai sumbre”, în special în Europa.

Acesta a precizat că indicii recenţi ai directorilor de achiziţii care măsoară activitatea din sectorul manufacturier şi din cel al serviciilor au semnalat slăbiciune în majoritatea economiilor majore din Grupul celor 20, activitatea economică urmând să se contracte, în timp ce inflaţia rămâne încă foarte ridicată.

“Indicatorii pentru o proporţie tot mai mare de ţări din G20 au scăzut de la teritoriul de expansiune de la începutul acestui an la niveluri care semnalează contracţia”, a declarat FMI, adăugând că fragmentarea globală s-a adăugat la “o confluenţă de riscuri de scădere”.

“Provocările cu care se confruntă economia mondială sunt imense, iar indicatorii economici în scădere indică noi provocări în continuare”, a spus FMI, adăugând că mediul politic actual este “neobişnuit de nesigur”.

O agravare a crizei energetice din Europa ar afecta grav creşterea economică şi ar creşte inflaţia, în timp ce o inflaţie ridicată prelungită ar putea determina majorări ale dobânzii de politică monetară mai mari decât se preconiza şi o înăsprire suplimentară a condiţiilor financiare globale.

Acest lucru, la rândul său, ar reprezenta “riscuri tot mai mari de criză a datoriilor suverane pentru economiile vulnerabile”, a declarat FMI.

Evenimentele meteorologice din ce în ce mai severe ar afecta, de asemenea, creşterea economică la nivel mondial, a mai spus FMI.