• Centrala Nucleară de la Cernavodă asigură 20% din necesarul de energie
  • Reactorul 1 va fi oprit între 2027 și 2029, pentru retehnologizare
  • România vrea să dezvolte reactoare nucleare modulare

În România, Centrala Nucreară de la Cernavodă asigură 20% din necesarul de energie. Unitatea 1 va fi oprită între 2027 și 2029 pentru retehnologizare. Procesul va prelungi durata de viață a reactorului cu 30 de ani.

Tot de 30 de ani încercăm să finalizăm construcția reactoarelor 3 și 4. Un proiect de aproape 8 miliarde de dolari, care nu demarează mai devreme de 2024, însă. Guvernul mai are un proiect în domeniul nuclear, anunțat săptămâna trecută de premierul Nicolae Ciucă. În colaborare cu americani de la Last Energy, România ar urma să dezvolte reactoare nucleare modulare, de mici dimenisiuni.

Un demonstrator va fi gata abia peste doi ani. Acționăm, din nou, prea târziu și prea timid? Ce alte soluții avem? Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“Ce alte soluții există? Când vine un război de o asemenea magnitudine în Ucraina, nu poți să ai soluții peste noapte. Astfel de proiecte sunt proiecte care durează decenii. Și retehnologizările de la centrala 1 și 2 de la Cernavodă sau construcția centralelor 3 și 4 de la Cernavodă durează ani și decenii.

Deci peste noapte nu se poate întâmpla nimic. Până vom ajunge să facem acele proiecte sau proiectele cu energia nucleară modulară mai mici, care teoretic ar dura mult mai puțin, trebuie să ne descurcăm cu ceea ce avem. Să ne rugăm să bată vântul pentru că noi avem capacitate eoliană sau să găsim alte resurse sau să exploatăm resursele pe care le avem la maxim și să găsim, poate, alte resurse din import.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.