Patru din 20 de emitenţi incluşi în indicele de referinţă BET au înregistrat creşteri în 2022, anul războiului din Ucraina, la care s-au adăugat o inflaţie aflată la niveluri istorice, majorarea constantă a ratelor dobânzilor şi deteriorarea condiţiilor economice în aproape toată lumea. De altfel, BET a pierdut 11% anul trecut, după un avans de 33% în 2021.

Cea mai mare creştere din 2022 a aparţinut Bursei de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei locale de capital. Dinamica de 38,4% a venit pe fondul mult anticipatei listări a Hidroelectrica şi perspectivelor oferite de Contrapartea Centrală, prin intermediul căreia se relansează piaţa instrumentelor derivate la BVB. De asemenea, lichiditatea pieţei a fost îmbunătăţită anul trecut de ofertele de vânzare de titluri de stat Fidelis, iar profitul societăţii s-a majorat cu 90% în primele nouă luni ale anului precedent, la 10,5 milioane de lei.

Emitentul este urmat de transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz (TGN), cu un avans de 16,7%, în vreme ce companiile de utilităţi au reînceput să intre pe radarul investitorilor şi analiştilor prezenţi pe piaţa de capital. La 30 septembrie 2022, grupul a avut un profit net de 273 de milioane de lei, de peste două ori mai mare faţă de rezultatul de 112 milioane de lei din perioada similară a anului anterior, la venituri de 1,1 miliarde de lei, plus 16%. Mai mult, în toamnă, Transgaz a anunţat o majorare de capital social de 1,77 miliarde de lei, realizată prin acordarea de 15 acţiuni gratuite la fiecare deţinută.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Tot pe fondul viitoarei listări a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, au crescut şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP). Anul acesta, Fondul intenţionează să-şi răscumpere până la 55% din acţiuni, în ceea ce se prefigurează drept cel mai amplu astfel de program din istoria Bursei de la Bucureşti, susţinut de pe urma ofertei publice iniţiale (IPO) a Hidroelectrica, unde deţine o participaţie de 20%.

Creşterile de anul trecut se opresc însă cu transportatorul fluvial Transport Trade Services (TTS), în urcare cu 2,8%. Compania a asistat la o remutare a lanţurilor logistice în condiţiile impuse de conflictul din estul Europei şi a deschis noi rute de transport. Veniturile la nivel consolidat ale grupului au atins 664,3 milioane de lei în ianuarie-septembrie 2022, în urcare cu 47,3% prin comparaţie cu acelaşi interval al anului precedent, iar profitul net s-a majorat cu 138% la 137 milioane de lei.

În partea opusă a clasamentului se găsesc performerii indicelui BET din 2021: operatorul privat de sănătate MedLife (M) şi producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP), companii aflate pe minus cu 29%, respectiv 44% anul trecut. Evoluţiile anului precedent au ajuns la 113%, respectiv 181%.

În cazul TeraPlast, rezultatele financiare au lăsat de dorit în rândurile investitorilor, având în vedere că profitul s-a diminuat cu 62% în primele nouă luni de anul trecut, la 16,4 milioane de lei.  În ceea ce priveşte MedLife, care a raportat o creştere considerabilă a afacerilor, la fel ca TeraPlast, profitul a coborât cu 42% la 57 de milioane de lei, compania bifând 13 achiziţii între ianuarie şi septembrie 2021 ca parte a planurilor de dezvoltare.

Alt declin major îi revine producătorului de vinuri Purcari (WINE), afectat din cauza proximităţii faţă de războiul din Ucraina, ceea ce s-a reflectat într-un declin de 43% în 2022. „Un pariu de Purcari este un pariu pe război”, scria anul trecut Bloomberg, una dintre cele mai puternice publicaţii economice din lume.

Aquila Part Prod (AQ), companie ce activează în domeniul distribuţiei şi logisticii pe piaţa locală, a avut a treia cea mai mare scădere din BET, în pofida unui avans de 47% al profitului net din primele nouă luni de anul trecut, la 64 de milioane de lei. În iunie 2022, societatea – cu o puternică prezenţă în portofoliile fondurilor de pensii Pilon II – a fost inclusă în indicii FTSE Russell pentru pieţe emergente.

În continuare, scăderile ajung la 26,5% în cazul BRD – Groupe Société Générale (BRD), 23% pentru operatorul de telecomunicaţii Digi Communications (DIGI) şi 19% pentru distribuitorul şi furnizorul de energie electrică Electrica (EL). Transportatul de ţiţei Conpet Ploieşti (COTE) şi Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 14%, respectiv 13,4%.