Vrem în Schengen. De vreo 11 ani. Și Parlamentul European ne vrea în Schengen. A adoptat marți, la Strasbourg, rezoluția care susține aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Un vot simbolic, care îndeamnă Consiliul Uniunii Europene să ia decizia până la finalul anului și să elimine controalele de la granițele cu statele Uniunii Europene la începutul lui 2023.

Aproape 90% dintre exporturile românești merg către piețele UE. Dar, fără liberă trecere, transportatorii stau zilnic la cozi de kilometri pentru a trece spre Europa. Pierderile se ridică la sute de milioane de euro, spune Romanian Business Leaders.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

România a îndeplinit condițiile tehnice de aderare de acum 11 ani, iar acum suntem cel mai aproape de realizare.

Cum va arăta mediul de business de la noi în cazul unei eventuale aderări la Schengen? Am discutat subiectul cu Ana Bobircă, vicepreședintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

“E o temă relevantă și încep prin a spune că AOAR susține cu toată convingerea această aderare a României la spațiul Schengen. Mult așteptată, după cum ați spus. E, pe de o parte, o obligație juridică asumată prin tratatul de aderare, e un drept al României ca membru al Uniunii Europene și, pentru că am reușit să îndeplinim standardele tehnice, legislative și operaționale, e chiar un merit.”, a declarat Ana Bobircă, vicepreședintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România.