Între nevoia de a potoli inflaţia şi necesitatea de a nu sufoca economia, până unde poate BNR să majoreze dobânda-cheie, dar să nu afecteze foarte mult economia?

Nivelul ratei reale a dobânzii influenţează creşterea economică prin deciziile de consum, investiţie, economisire, spune Ciprian Dascălu, economist-șef la BCR. În planul politicii monetare, Banca Națională a majorat de şase ori dobânda-cheie din toamna anului trecut şi până acum, de la 1,25%, până la 3,75%. Decizie influențată de creșterea preţurilor la energie și aşteptările de continuare a majorării inflaţiei. Inflație a cărei rată anuală a ajuns la 13,8% în aprilie. Iar, pentru trimestrul 2, BNR prognozează o creștere de până la 14,2%, potrivit ZF.

Am discutat subiectul cu directorul editorial al ZF, Cristian Hostiuc.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Bineînțeles că, la un moment dat, toate aceste creșteri de dobândă se vor vedea într-o scădere a activității economice și, într-un final, într-o scădere a PIB-ului. Care este nivelul de echilibru? Poate cei de la BNR să-l știe. Ceea ce a spus și Guvernatorul Băncii Naționale în ultima intervenție, a dat de înțeles că BNR s-ar opri cu majorările de dobândă cam pe la 5%. Acum întrebarea este cât de repede ajung la 5%?

Dacă ne uităm puțin prin politica din ultimul an, BNR-ul nu prea se grăbește cu majorarea dobânzilor, cel puțin a dobânzii de referință. Dar oricum piața deja are dobânzi mult mai mari.

Cred că BNR-ul până la urmă trage de timp cu această majorare a dobânzilor pentru a da posibilitatea ca inflația să înceapă să scadă.”, a declarat Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar.