OTP i-a anunţat oficial pe directorii băncii că OTP Bank România este scoasă la vânzare. Ce bănci ar fi interesate de achiziţie

Ministrul Economiei dă asigurări: Nu există nicio gaură în buget, e o acţiune preventivă, MAT
  • OTP i-a anunţat oficial pe directorii băncii că OTP Bank România este scoasă la vânzare.
  • Ar fi interesate de achiziţie UniCredit, BCR/Erste, Banca Transilvania, Alpha Bank, EximBank şi posibil Raiffeisen.
  • ZF a scris în urmă cu două săptămâni că OTP tatonează piaţa pentru vânzarea băncii din România. 

OTP Bank a confirmat oficial, printr-un anunţ făcut către directorii băncii, că OTP Bank România este scoasă la vânzare, proces care ar putea să dureze câteva luni, iar în cazul succesului licitaţiei tranzacţia ar urma să se închidă într-un an, au declarat pentru ZF surse de pe piaţa bancară.

ZF a scris în urmă cu două săptămâni că OTP tatonează piaţa pentru vânzarea băncii din România. Motivaţia oferită pentru scoaterea la vânzare a băncii a fost „lipsa pe piaţa din România a potenţialului de creştere prin achiziţii“. De asemenea, vânzarea OTP Bank ţine şi de actualul context geopolitic. Banca este evaluată între 300 şi 400 mil. euro, la care s-ar adăuga rambursarea liniilor de finanţare către Budapesta.

Grupul ungar OTP şi-a dorit foarte mult să crească în România, a efectuat până acum, în două decenii, două achiziţii, RoBank şi Millennium Bank, a investit mult în creştere organică, dar varianta de creştere în continuare prin noi achiziţii este puţin probabilă.

Procesul de vânzare este derulat de OTP Budapesta, iar managementului de la Bucureşti i s-a cerut să îşi continue activitatea ca şi până acum, pentru a-şi deservi clienţii. În cazul succesului licitaţiei, posibilul acord de vânzare ar fi semnat în aproximativ un an.

Conform surselor ZF, până în prezent, pentru OTP Bank România şi-au exprimat interesul, într-un fel sau altul – UniCredit, BCR/Erste Bank, Banca Transilvania, Eximbank, posibil Alpha Bank, iar la Viena se discută intens în ultimele zile o posibilă intrare în procesul de licitaţie şi a grupului Raiffeisen.

OTP Bank România are o cotă de piaţă de aproape 2%, înregistrând în ultimii 3-4 ani o creştere organică destul de susţinută.

La finalul lui 2022, OTP Bank România a avut active de aproape 20 mld. lei, adică puţin peste 4 mld. euro, fiind pe locul 10, într-o piaţă extrem de fragmentată, unde primele 10 bănci deţin peste 80% din active. Anul trecut, OTP Bank România a avut venituri din dobânzi de 672 mil. lei, un profit operaţional de 217 mil. lei, şi un profit net de 34 mil. Lei.