• S&P 500 închide la un nivel record de 5.713,64 puncte după reducerea ratei dobânzii de către Fed.
  • Sectorul tehnologic avansează pe piețele de acțiuni.
  • Comentariile președintelui Fed sugerează o economie favorabilă și se așteaptă noi reduceri ale ratei dobânzii.

Indicele S&P 500 inchide joi la un nivel record, investitorii speră la reducerea ratei dobânzii cu jumătate de punct de către Rezerva Federală, scrie FT.

Indicele de referinţă de pe Wall Street cresc cu 1,7% și atinge 5.713,64, depăşind astfel precedentul record de închidere stabilit în iulie. Acest avans a culminat un raliu global, care a adus creşteri şi pe pieţele europene şi asiatice. De asemenea, S&P 500 a înregistrat un nou maxim intraday de 5.733,57, înainte de a coborî uşor spre sfârşitul zilei.

Ratele scăzute ale dobânzilor sunt, în general, benefice pentru acţiuni, în special pentru sectoarele cu creştere rapidă, cum ar fi tehnologia, deoarece stimulează creşterea economică, reduc datoriile companiilor şi încurajează investiţiile în active mai riscante.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Companiile mari din domeniul tehnologic au fost principalii factori ai avansului de joi, indicele Nasdaq Composite, concentrat pe tehnologie, crescând cu 2,5%. Indicele Russell 2000, care include companii cu capitalizare mică şi un nivel mai ridicat de îndatorare, a urcat cu 2,1%.

Care e partea negativă?

Pe de altă parte, sectoarele defensive, cum ar fi cele de bunuri de larg consum şi utilităţi, au avut cele mai slabe performanţe în cadrul S&P 500.

Potrivit strategilor de la JPMorgan, comentariile preşedintelui Fed, Jay Powell, şi aşteptările revizuite ale oficialilor cu privire la ratele dobânzilor au reafirmat o „naraţiune Goldilocks”, chestiune cât se poate de favorabilă pentru economie.

Înainte de reducerea ratei de miercuri, ratele din SUA erau la cel mai ridicat nivel din 2001, pe fondul eforturilor Fed de a reduce inflaţia, care a atins cele mai mari valori din ultima generaţie. Acum, cu inflaţia preţurilor de consum la 2,5%, aproape de ţinta de 2% a Fed, banca centrală a semnalat că vor urma alte reduceri.

Câştigurile din SUA au urmat unei sesiuni pozitive în Europa. Indicele continental Stoxx Europe 600 a crescut cu 1,4%, indicele Cac 40 din Paris cu 2,3%, iar FTSE 100 cu 0,9%. Acţiunile japoneze au crescut de asemenea, indicele Topix înregistrând o creştere de 2%, în frunte cu acţiunile tehnologice şi exportatorii.

Lira sterlină a crescut cu 0,5% faţă de dolar, atingând 1,3280$, aproape cel mai puternic nivel înregistrat din martie 2022, după ce Banca Angliei a menţinut ratele dobânzilor la 5%, dar a semnalat posibilitatea unor reduceri în noiembrie.