Specialiştii au stabilit ce avantaje aduc acţiunile britanice în 2022, după un an în care randamentul FTSE 100, indicele bursei londoneze, a fost depăşit de evoluţiile principalilor indici din SUA: Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq, anunţă Ziarul Financiar.

Tot mai mulţi investitori încep să sublinieze oportunităţile pe care le prezintă piaţa de capital din Regatul Unit în 2022, scrie Bloomberg.

„Piaţa din Marea Britanie încă este ieftină şi nepopulară”, spune Alex Wright, manager de portofoliu al grupului Fidelity International, adăugând că investitorii de retail au retras din ţară 1,3 miliarde de lire în 2021.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Update-urile oferite de companiile de trading confirmă o perspectivă solidă alimentată de programul de vaccinare anti-Covid-19 şi înlăturarea incertitudinilor create de Brexit. Astfel, activităţile de tip M&A (fuziuni şi achiziţii) ale firmelor britanice – care au crescut în 2021 pe fondul unor evaluări scăzute – au şase destul de mari să continue şi în 2022, explică Wright.

Între timp, banca Liberium Capital susţine că acţiunile britanice, care au avut evoluţii mai slabe decât indicii de referinţă din Statele Unite şi Europa în 2021, oferă cea mai bună combinaţie de valoare şi creştere la nivel mondial.

„Găseşti rar o piaţă ieftină care creşte rapid”, spune Joachim Klement, strateg al Liberium. Analiştii prezenţi în grup estimează că veniturile companiilor din Regatul Unit vor creşte cu 43% în următoarele 12 luni, de aproape trei ori peste prognozele oferite Statelor Unite, iar evaluările bazate pe raportul dintre preţ şi valoarea contabilă ar putea depăşi SUA cu 63%.

În noiembrie, JPMorgan Chase – cea mai mare bancă americană în funcţie de active – le-a recomandat investitorilor să cumpere acţiuni britanice pentru prima dată de la votul pentru Brexit din 2016.

Wright recomandă companii ale căror competitori au părăsit piaţa din cauza pandemiei de coronavirus sau care au efectuat acţiuni de restructurare, precum operatorul aerian Ryanair (care va efectua o listare pe piaţa principală a bursei din Dublin), lanţul de magazine de îmbrăcăminte Marks & Spencer, grupul de servicii financiare AIB şi C&C Group, companie prezentă în industria băuturilor alcoolice.

Totuşi, Wright avertizează că veniturile mai multor companii din Marea Britanie încă suferă din cauza inflaţiei şi problemelor lanţurilor de aprovizionare, constructorii de locuinţe putând să sufere declinuri considerabile în perioada următoare.