Banca centrală a Rusiei a redus joi ratele dobânzilor, în condiţiile în care o rublă în revenire – susţinută de veniturile solide din petrol şi gaze – reduce o parte din inflaţie, relatează CNN.

Banca a redus ratele dobânzilor de la 14% la 11%, după ce inflaţia a încetinit la 17,5% în mai, faţă de 17,8% în aprilie, a anunţat banca, care prevede acum că inflaţia anuală va scădea la 5-7% în 2023 şi va reveni la 4% în 2024.

Banca a majorat ratele dobânzilor la 20% în condiţiile în care economia rusă a fost afectată de sancţiunile occidentale, dar ultima măsură înseamnă că acestea sunt acum aproape la fel ca înainte de invazia din Ucraina, când erau de 9,5%.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Condiţiile externe pentru economia rusă sunt în continuare dificile, limitând considerabil activitatea economică”, a declarat banca. “Riscurile de stabilitate financiară au scăzut într-o oarecare măsură, permiţând o relaxare a unor măsuri de control al capitalului”.

Luni, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că economia “rezistă impactului sancţiunilor”, în ciuda perspectivelor sumbre. “În ciuda tuturor dificultăţilor, economia rusă rezistă impactului sancţiunilor, şi rezistă destul de bine”, a declarat Putin în cadrul unei întâlniri cu preşedintele belarus Alexander Lukaşenko în oraşul staţiune Soci de la Marea Neagră.

La sfârşitul lunii aprilie, Banca Centrală a Rusiei a declarat că se aşteaptă ca economia rusă să se reducă cu 8-10% în 2022, menţionând o scădere a activităţii economice în martie după impunerea sancţiunilor internaţionale asupra Rusiei.

La începutul aceleiaşi luni, Banca Mondială a prezis că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 11,2% în 2022.