Oficialii Rezervei Federale sunt dispuşi să tolereze recesiunea pentru a controla inflaţia

Oficialii Rezervei Federale au dat cel mai clar semnal de până acum că sunt dispuşi să tolereze recesiunea ca un compromis necesar pentru recâştigarea controlului asupra inflaţiei, scrie Bloomberg.

Factorii politici, criticaţi pentru că au întârziat să-şi dea seama de amploarea problemei inflaţiei din SUA, se mişcă agresiv pentru a reechilibra situaţia economică a ţării. Ei au majorat miercuri ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază pentru a treia oară consecutiv şi prognozează încă 1,25 puncte procentuale de înăsprire înainte de sfârşitul anului.

Situaţia în cauză a devenit mult mai tulbure decât se aşteptau economiştii. În plus, oficialii au redus previziunile de creştere, şi-au crescut perspectivele de şomaj, iar preşedintele Jerome Powell a vorbit în mod repetat despre încetinirea dureroasă necesară pentru a reduce presiunile preţurilor care au ajuns la cele mai înalte niveluri din anii 1980.

În mod evident, oficialii Fed nu proiectează în mod explicit o recesiune. Dar retorica lui Powell despre majorările ratelor care ar putea cauza pagube pentru lucrători şi întreprinderi a devenit din ce în ce mai accentuată în ultimele luni. Miercuri, în conferinţa de presă de după întâlnire, Powell a spus că o aterizare uşoară cu doar o mică creştere a şomajului ar fi „foarte provocatoare”.

„Nimeni nu ştie dacă acest proces va duce la o recesiune sau, dacă într-adevăr va duce, cât de semnificativă ar fi recesiunea”, a spus Powell reporterilor după ce oficialii au ridicat intervalul ţintă pentru rata lor de referinţă de la 3% la 3,25%. „Şansele unei aterizări uşoare sunt probabil să scadă în măsura în care politica trebuie să fie mai restrictivă pentru o perioadă mai mare de timp. Cu toate acestea, ne angajăm să reducem inflaţia la 2%.”

Această evaluare sobră se află în contrast puternic faţă de cea de acum şase luni, când oficialii Fed au început pentru prima dată să majoreze ratele de la aproape zero, indicând puterea economică a ţării pe un nivel pozitiv.

Oficialii recunosc acum implicit, prin proiecţiile lor mai pesimiste ale şomajului, că cererea va trebui redusă la fiecare nivel al economiei, deoarece inflaţia s-a dovedit a fi persistentă şi răspândită.

Prognoza medie a celor 19 oficiali ai Fed plasează şomajul la un nivel de 4,4% pentru anul viitor continuând să rămână la acel nivel până în 2024, de la rata actuală de 3,7%.