Marea Moderaţie, perioadă de volatilitate macroeconomică scăzută şi inflaţie stabilă experimentată în Statele Unite începând cu anii 1980 şi până la criza financiară din 2007, a rămas în urmă, iar noul regim de volatilitate macroeconomică şi de piaţă mai ridicate este în curs de desfăşurare.
Advertisment
O recesiune este prezisă, spun analiştii BlackRock într-un raport care prezintă perspectivele anului 2023.
„Băncile centrale sunt pe cale să-şi înăsprească şi mai mult politicile în încercarea de a controla inflaţia. Acest lucru ne menţine subexpuşi pe acţiunile din pieţele de capital dezvoltate. Ne aşteptăm să fim mai pozitivi în ceea ce priveşte activele de risc la un moment dat în 2023 – dar nu suntem încă acolo. Chiar şi după ce ajungem acolo, nu vedem pieţele bull susţinute ca în trecut. De aceea este nevoie de un nou manual de investiţii”, scriu cei de la BlackRock.
Titlurile zilei
Marea Moderaţie poate fi redată ca o perioadă de mai multe decenii de inflaţie scăzută şi creştere economică pozitivă şi a venit după o perioadă de stagflaţie, adică inflaţie ridicată şi recesiuni dure înainte de anii ’80. În raportul de la jumătatea acestui an, BlackRock a prezentat motivele pentru care am intrat într-un nou regim, a cărui principală temă este volatilitatea.
În primul rând, constrângerile din producţie, care decurg din cheltuieli mai ridicate şi penuria de forţă de muncă, împiedică economia şi stimulează inflaţia. În al doilea rând, nivelurile record ale datoriei publice înseamnă că mici modificări ale ratelor dobânzilor au un impact semnificativ – asupra guvernelor, gospodăriilor şi companiilor. În al treilea rând, administratorul constată o hiperpolitizare care duce la soluţii politice mai slabe.
Pentru 2023, prima temă de investiţii a BlackRock este stabilirea pagubelor economice şi cât de mult se reflectă deja aceste costuri în preţurile pieţei. Concret, în opinia gigantului, evaluările acţiunilor nu reflectă încă pagubele viitoare, însă va fi mai pozitiv din acest punct de vedere atunci când vor fi incluse în preţ sau când viziunea sa despre riscul de piaţă se va schimba. Totuşi, asta nu va reprezenta un „preludiu pentru o altă piaţă bull lungă de un deceniu pentru acţiuni şi obligaţiuni”.
Noul regim impune de asemenea „reconsiderarea obligaţiunilor”, care reprezintă a doua tema a BlackRock pentru 2023. Randamentele mai mari sunt un cadou pentru investitorii care aşteaptă de mult timp câştiguri şi care nu vor trebui să oscileze prea mult în spectrul de risc pentru a le primi.
„Ne plac obligaţiunile guvernamentale cu scadenţe scurte şi titlurile ipotecare (produse similare cu obligaţiunile n.red.). Suntem în favoarea ratingurilor de înaltă calitate deoarece considerăm că acestea compensează riscurile de recesiune. Pe de altă parte, credem că obligaţiunile guvernamentale pe termen lung nu îşi vor juca rolul tradiţional în diversificarea portofoliului din cauza inflaţiei persistente. Vedem investitori care cer compensare mai mare pentru deţinerea lor pe măsură ce băncile centrale înăspresc politica monetară într-o perioadă cu niveluri record ale datoriei”, spun analiştii BlackRock.
O a treia temă pentru anul următor este convieţuirea cu inflaţia. Administratorul vede factori pe termen lung în noul regim, cum ar fi îmbătrânirea forţei de muncă, ce vor menţine inflaţia peste nivelurile pre-pandemie.
„În consecinţă, rămânem subexpuşi pe obligaţiunile care protejează deţinătorii de efectul ratei inflaţiei (inflation-linked bonds n.red.), atât pe orizont tactic, cât şi strategic”, adaugă BlackRock.
În concluzie, BlackRock spune că noul regim necesită un nou manual de investiţii, care implică modificări mai frecvente ale portofoliilor prin echilibrarea opiniilor privind apetitul la risc şi estimările felului în care pieţele evaluează pagubele economice. De asemenea, noul regim necesită adoptarea de opinii mai detaliate prin concentrarea pe sectoare, regiuni şi subclase de active, mai degrabă decât pe expuneri ample.