Nu va fi atinsă ţinta de deficit de 4,4% din PIB, spune Iohannis

  • Iohannis: Este destul de clar că nu va fi atinsă ţinta de deficit de 4,4% din PIB.
  • Aceste chestiuni se discută la Bruxelles, spune Iohannis.
  • „Părerea mea că o uşoară depăşire a acestei ţinte nu este problematică.

„Este destul de clar că nu va fi atinsă ţinta de deficit de 4,4% din PIB”, declară preşedintele Klaus Iohannis, însă nu există riscul ca România să pierdă fonduri europene.

„Da, am avut o discuţie, cunosc abordările promovate de coaliţie şi de guvern. Este, între timp, destul de clar că nu va fi atinsă ţinta de deficit de 4,4% din PIB, ci va fi depăşită. Cu cât va fi depăşită asta va trebui să ne explice Guvernul şi de aceea se poartă şi aceste negocieri”, a spus Iohannis, întrebat dacă a avut o discuţie cu premierul înainte de plecarea acestuia la Bruxelles şi ce riscuri are România să pierdă fonduri europene.

„Părerea mea că o uşoară depăşire a acestei ţinte nu este problematică, dar pe de altă parte trebuie să vină mână în mână cu măsuri care cresc gradul de colectare şi care ne duc într-o zonă în care la anul şi în anii care urmează nu mai avem această problemă. Deci trebuie să creştem colectarea şi să ţinem cheltuielile sub control”, a adăugat şeful statului.

Aceste chestiuni se discută la Bruxelles, spune Iohannis: „nu cred că există riscul să pierdem fonduri europene fiindcă aceste discuţii se fac tocmai pentru a găsi o cale comună pentru a atenua deficitul bugetar şi pentru a veni cu soluţii care nu sunt valabile doar acum şi peste două luni, ci soluţii care în ansamblu pe mai mulţi ani îmbunătăţesc întreaga situaţie. Eu sper ca guvernul să vină cu nişte măsuri care fac exact ceea ce am spus acum”.