Occidentul pune Rusia la colț, prin al șaselea pachet de sancțiuni anunțat de Ursula von der Leyen. Ce urmează, pentru Moscova? Un embargo treptat asupra petrolului rusesc, excluderea Sberbank și a altor două bănci rusești din sistemul SWIFT și interzicerea radiodifuzorilor ruşi pe undele europene.

„Putin trebuie să plătească un preţ mare pentru războiul generat în Ucraina”, spune președintele Comisiei Europene. Pentru reconstrucția Ucrainei va plăti, însă, blocul european.

Despre efectele noilor sancțiuni, dacă vor fi aprobate de guvernele UE, am discutat cu Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“România este parte a Uniunii Europene și parte din NATO, deci este parte a lumii occidentale și se va ralia sancțiunilor impuse de Comisia Europeană sau de NATO sau de Statele Unite. Deci, din punctul acesta de vedere, nu văd să avem îndoieli.

Discuția se pune nu de sancțiunea în sine, noi depindem într-adevăr mai puțin de petrolul și gazul din Rusia, deci noi avem alternative. Problema se pune că celelalte țări ale Uniunii Europene cu care noi avem activitate econimică depind de Rusia. Deci dacă Germania suferă, România face gripă. Și oricare dintre țările occidentale cu care avem noi relații comerciale, orice se întâmplă acolo se va reflecta și în România. Adică dacă Uniunea Europeană, zona euro are o scădere economică, acea scădere economică se va reflecta și în România.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.