Pentru majoritatea angajaților care fac naveta, călătoria spre și de la birou poate dura aproape o oră pe zi, 7,7% dintre lucrători petrecând două ore sau chiar mai mult pe drum, arată Fortune. Mulți cred că naveta este din acest punct de vedere o pierdere de timp, dar oamenii de știință și experții în management o consideră o oportunitate de “recuperare” după muncă și ocazia de a face tranziția mental de la job la viața de la domiciliu.
Advertisment
Rezultatele Fortune sugerează că cei care au locul de muncă la distanță mare de casă au niveluri mai ridicate de detașare psihologică în ce privește serviciu și sunt mai relaxați față de restul colegilor.
Un studiu Fortune a analizat timp de o săptămână 80 de angajați care fac naveta la locul de muncă. Angajații au completat zilnic sondaje dimineața și de seara, în care povesteau dacă s-au „detașat” de serviciu și s-au relaxat în timpul navetei sau dacă, din contra, s-au simțit epuizați emoțional când au ajuns acasă.
Titlurile zilei
Cei mai mulți dintre participanții la studiu au raportat că au folosit timpul petrecut pe drum atât pentru a face tranziția din punct de vedere mental de la locul de muncă la cel de acasă, cât și pentru a se recupera psihologic după cerințele și responsabilitățile pe care le-au avut în timpul zilei de lucru.
Conform Fortune, pentru a contribui la îmbunătățirea stării de spirit și la detașarea psihologică de responsabilități, navetiștii ar trebui să încerce să evite să se gândească la ce vor face când vor ajunge la muncă și să se concentreze folosirea timpului în scop personal, cum ar fi ascultarea de muzică sau podcasturi sau apelarea unui prieten. Transportul public sau carpooling-ul, pot oferi, de asemenea, oportunități de socializare cu cei de jur.