Sistemele bancare europene retrogradează: Moody’s a redus ratingul pentru mai multe bănci împortante din Europa. Pe lista neagră se află şi Germania.

Agenţia globală de rating de credit Moody’s a retrogradat miercuri de la “stabilă” la “negativă” perspectiva băncilor din Germania, Italia şi alte patru ţări, în condiţiile în care criza energetică şi inflaţia ridicată slăbesc economiile europene, scrie Reuters.

Retrogradarea afectează, de asemenea, sectoarele bancare din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, iar Moody’s a precizat că această grupare le include pe cele mai expuse riscului de inflaţie şi de posibile raţionalizări energetice.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Unele dintre cele mai mari bănci din Europa au avertizat asupra riscurilor tot mai mari pe măsură ce economia încetineşte, după ce săptămâna trecută au înregistrat profituri peste aşteptări.

Acţiunile băncilor europene au scăzut cu aproape 25% faţă de maximele înregistrate înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie.

Moody’s a declarat că se aşteaptă la o calitate mai slabă a creditelor bancare, a profitabilităţii şi a accesului la finanţare.

Perspectiva pentru băncile britanice şi austriece a rămas stabilă, a precizat Moody’s.

În Germania, măsurile guvernamentale de susţinere a economiei nu vor compensa pe deplin provocările cu care se confruntă companiile şi consumatorii, a precizat Moody’s. “Economia Germaniei va intra în recesiune”, a spus agenţia.

Pentru Italia, Moody’s a invocat riscurile de stagflaţie şi apreciază că economia nu va creşte în 2023, după o expansiune de 2,7% în 2022.

“Creşterea preţurilor va afecta solvabilitatea întreprinderilor mici şi a gospodăriilor, creând noi împrumuturi cu probleme”, a spus agenţia de rating despre Italia.

În Polonia, Moody’s a spus că băncile se confruntă cu o cvasi-stagnare a creşterii economice anul viitor, la care se adaugă o creştere mare a ratelor dobânzilor şi a inflaţiei, ceea ce va “limita oportunităţile de creştere”.