• O nouă cauză de inflaţie în Europa de Est: monedele se depreciază.
  • Coroana cehă şi zlotul polonez s-au numărat printre cele mai slab performante în raport cu dolarul şi euro.
  • Banca Centrală Europeană a majorat dobânzile la cote istorice săptămâna trecută.

În contextul actual al slăbi­ciu­nii economice şi scumpirilor dra­matice, monedele est-europene pierd din putere, putând crea şi mai multă inflaţie, scrie Mediafax.

Monedele pieţelor emergente se îndreptau la finalul săptămânii trecute către cel mai puternic avans în raport cu dolarul din luna iulie, însă monedele din Europa de Est nu au avut parte de creşteri după o săptămână neobişnuit de turbulentă în regiune, potrivit Bloomberg.

În timp ce activele mai riscante au fost în mare măsură impulsionate de datele privind inflaţia din SUA şi semnele de stabilizare din China, investitorii sunt mai precauţi cu privire la pieţele est-europene din cauza erodării diferenţei de dobânzi ce le făcea activele mai atrăgătoare.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

O intervenţie verbală din partea guvernului din Varşovia a dat zlo­tu­lui polonez un impuls temporar, însă efectele acesteia s-au disipat rapid.

Monedele cele mai slab performante

Din rândul celor 23 de monede de pieţe emergente monitorizate de Bloomberg, coroana cehă şi zlotul polonez s-au numărat printre cele mai slab performante în raport cu dolarul şi euro.

Şi pentru forintul maghiar profeţiile sunt negre, notează Daily News Hungary. Equilor Investment Consultant se aşteaptă ca forintul să piardă în continuare din valoare în lunile următoare, acesta putând atinge pragul psihologic de 400 de unităţi în raport cu euro până la finalul anului.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânzile la cote istorice săptămâna trecută, moneda unică europeană având de suferit drept urmare a deciziei.

Monedele est-europene vor suferi cele mai însemnate deprecieri de pe pieţele emergente dacă euro va continua să scadă, având în vedere expunerea economică ridicată a acestora la zona euro, se arată într-o notă a Goldman Sachs, relatează Bloomberg.

Moneda euro se îndrepta la finalul săptămânii trecute către cea mai lungă perioadă de pierderi de la introducerea acesteia pe fondul pariurilor că BCE şi-a încheiat ciclul de majorări de dobânzi.