Banca Centrală Europeană a avut miercuri o ședință de urgență, care s-a încheiat cu deprecierea monedei euro cu aproximativ 0,5% în paritatea cu dolarul. Motivul? Condițiile extreme de piață din ultimele zile au forțat BCE să anunțe majorarea dobânzii de politică monetară cu scopul de a combate inflația și de a dezvolta o nouă modalitate de a opri fragmentarea zonei euro.

Ce înseamnă asta? Temerile cu privire la îndatorarea exagerată a guvernelor din ultimii 2 ani cauzează frica din piață. Teamă care la rândul ei provoacă haosul pe care îl vedem acum în piețele de capital. O soluție clară nu a fost oferită. Ce știm sigur este că ședința Băncii Centrale, stabilită pentru luna iulie, va clarifica situația.

O altă certitudine este dezvoltarea variantei digitale a monedei euro. Fabio Panetta, membru al Comisiei Europene a expus situația în fața Parlamentului European.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

“Un euro digital le-ar permite europenilor să utilizeze banii publici pentru plăți digitale în zona euro. Așa cum pot folosi acum bani lichizi pentru plăți fizice. Aducerea banilor europeni în era digitală este un pas necesar pe măsură ce sisetmul de plăți se digitalizează. Este un punct critic din două puncte de vedere. În primul rând trebuie să păstrăm banii publici drept ancora sistemului financiar pentru a asigura coexistarea, convertibilitatea și complementaritatea de care banii au nevoie.

În al doilea rând, un euro digital ar contribui la autonomia noastră strategică și eficiență economică, oferind o metodă europeană de plăți care poate fi folosită pentru orice plată digitală.

Sistemul monetar internațional vede integrarea unei monede digitale a băncii centrale sau CBDC în economia mondială. Aceste CBDC-uri au de oferit anumite avantaje în ceea ce privește eficiența, scalabilitatea, lichiditatea și siguranța, care ar face sistemul mai atractiv la nivel internațional. Mai mult, ar facilita tranzacțiile internașionale, astfel rolul lor în sistemul internațional devine cu atât mai important. În acest context, dacă nu lansăm un euro digital, rolul internațional al monedei euro va fi subminat și va crea riscuri adiționale vis a vis de suveranitatea Băncii Centrale Europene.”, a declarat Fabio Panetta, membru al Comisiei Europene.

Ce impact au anunțurile făcute ieri de Banca Centrală Europeană asupra piețelor și ce înseamnă mai exact un euro digital pentru Uniunea Europeană? Am discutat subiectul cu Sergiu Agachi, cofondator OTCrypto.

“CBDC-urile cred că reprezintă unul dintre cele mai discutate subiecte din piața cripto la momentul actual. Bineînțeles că putem găsi foarte multe avantaje și dezavantaje. CBDC-urile asigură plăți mult mai eficiente și mai sigure prin utilizarea tehnologiei blockchain. Avem o siguranță și din punctul de vedere al stablecoin-urilor, tranzacțiile sunt foarte ușor de urmărit.

CBDC-urile oferă un acces la servicii bancare mult mai fluid, mult mai ușor pentru că nu doar în Europa, dar în toată lumea există populații care nu au acces la servicii bancare. Odată cu adoptarea CBDC-urilor, putem vedea o adoptare mult mai mare, în masă, a serviciilor bancare pentru că totul se va face prin aplicație, prin telefon.”, a povestit Sergiu Agachi, cofondator OTCrypto.