Moneda americană a făcut miercuri un salt, crescând cu 1,1% faţă de leu, cursul afişat de BNR fiind de 4,903 lei/dolar, în timp ce euro era cotat la 4,858 lei, informează Ziarul Financiar.

De la începutul anului, moneda europeană s-a depreciat cu aproape 2% faţă de leu, în timp dolarul a câştigat 12% în faţa leului. La începutul lunii ianuarie, un euro valora 4,946 lei, iar un dolar 4,377 lei.

Pe plan extern, euro valorează 0,99 dolari, după ce moneda americană s-a apreciat puternic în ultimele săptămâni, pe fondul măsurilor agresive luate de Rezerva Federală, potrivit Bloomberg.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Efectul se vede în scumpirea produselor de import şi creşterea inflaţiei pe alte pieţe.

FED a majorat în iulie dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, într-o încercare agresivă de a tempera cea mai mare inflaţie din ultimele patru decenii, semnalând că vor urma şi alte majorări, chiar şi în condiţiile în care economia încetineşte. Banca centrală americană a votat în unanimitate pentru a majora aşa-numita rată a fondurilor federale cu încă 0,75 puncte procentuale, ajungând la un interval cuprins între 2,25% şi 2,5%.