Ministerul Transporturilor a început demolarea spaţiilor comerciale de la metrou. Tensiuni în subteran între autorități și comercianți

  • Ministerul Transporturilor anunţă că a început evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale de la metrou.
  • Primele demolări au loc la staţia de metrou Ştefan cel Mare.

Ministerul Transporturilor anunţă că a început evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale de la metrou. La prânz, cordoane de jandarmi au apărut în jurul spaţiilor comerciale, în condiţiile în care situaţia a devenit tensionată. Proprietarii chioşcurilor au schimbat replici cu primarul sectorului 2, Radu Mihaiu dar şi cu directorul Metrorex, Ştefan Paraschiv, filmat încercând să deschidă un spaţiu cu ranga.

Termenul limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou a expirat vineri, 2 aprilie.

Începerea demolărilor a fost anunţată şi de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, precum şi de alianţa USR PLUS, în postări şi imagini pe Facebook.

Radu Mihaiu a declarat că spaţiile comerciale nu aveau autorizaţii de construire şi că Poliţia a suspendat activitatea firmelor. „Marfa din chioşcurile care nu fost evacuate va fi preluată cu proces verbal şi depozitată, iar proprietarii vor putea să o recupereze”, a aprecizat primarul.

Mihaiu spune că miercuri vor fi demolate construcţiile din staţiile Ştefan cel Mare şi Pipera şi până la sfârşitul săptămânii cele de la Piaţa Iancului.

Primarul a adăugat că are „toată simpatia” pentru angajaţii firmelor care deţineau chişcurile, dar că au fost păcăliţi, pentru că lucrau în spaţii amplasate ileegal.

Cea mai mare parte din valoarea chiriilor plătite de comercianţi este încasată de firma sindicatului de la metrou, dar contractul dintre administraţie şi sindicat a expirat în urmă cu 2 ani.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a evidenţiat recent situaţia financiară grea a metrolului, avansând ideea unor salarii mai mici, a unor disponibilizări sau a insolvenţei. În legătură cu spaţiile comerciale, Cătălin Drulă a spus că merge înainte pe căile legale, cu evacuarea şi demolarea acelor spaţii.