Ministerul Finanţelor Publice a listat patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis de peste 1,44 mld. de lei

Sursă foto: Profimedia

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a listat pe 27 iunie patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare totală de peste 1,44 miliarde de lei.

Cele patru emisiuni de titluri de stat sunt tranzacţionate sub simbolurile bursiere R2306A, R2506A, R2306AE R2406AE. Debutul titlurilor de stat Fidelis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vine după încheierea cu succes a ofertei publice din perioada 6 – 21 iunie.

„Programul Fidelis se menţine în preferinţele investitorilor persoane fizice care au în continuare încredere în instrumentele de economisire oferite prin programele de titluri de stat ale Ministerului Finanţelor lansate prin intermediul partenerilor noştri. Apetitul persoanelor fizice, mai ales în contextul general macroeconomic dar şi geopolitic asigură atât constanţa calendarului de emisiuni, dar şi atragerea de resurse importante de pe piaţa internă pentru finanţarea statului român. Mulţumim investitorilor şi partenerilor noştri pentru implicarea în diversificarea portofoliilor de economii şi investiţii”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor.

În total, în ultimii doi ani, Ministerul Finanţelor Publice a atras de la populaţie peste 12,4 miliarde de lei (2,5 miliarde euro).

„Statul român este un partener strategic al pieţei de capital şi folosirea mecanismelor bursiere pentru asigurarea necesarului de finanţare este o consecinţă firească a acestui parteneriat. Bursa de Valori Bucureşti a demonstrat în mod repetat că este un canal eficient de finanţare, că are capacitatea să contribuie la dezvoltarea economică a României şi susţine statul român în utilizarea mecanismelor bursiere pentru a accesa pe deplin oportunităţile oferite de piaţa de capital. Pentru investitorii români, emisiunile periodice Fidelis au consacrat deja aceste titluri drept un reper în ceea ce priveşte diversificarea, fiind un instrument de economisire atât pentru disponibilităţile în lei, cât şi pentru cele în euro. Pentru mulţi români, investiţia în titlurile de stat fidelis poate reprezenta un prim pas în lumea investiţiilor, mai ales într-o perioadă cu inflaţie în creştere ”, a declarat Radu Hanga, Preşedinte Bursa de Valori Bucureşti.

Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturităţi de un an (dobândă anuală 7,2%), respectiv trei ani (7,8%) şi două emisiuni în euro, cu scadenţa în 2023 (dobândă anuală 1,4%) şi 2024 (2,3%).

„Succesul unei noi emisiuni Fidelis în contextul incert al pieţelor de capital, al situaţiei geopolitice şi al economiei, ne demonstrează că instrumentul este folosit atât pentru investiţii sau economisire, dar şi pentru protejarea capitalului în faţa presiunilor inflaţioniste. Apreciem încrederea investitorilor în acest produs, suntem încrezători că a contribuit la stabilirea unei baze solide pe care activitatea clienţilor de retail se poate dezvolta în continuare”, a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

Noile titluri de stat Fidelis debutează astăzi la BVB şi vor putea fi tranzacţionate de către investitori. Sindicatul de intermediere al ofertei a fost format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distribuţie), BCR, BRD şi Alpha Bank România.

„Trendul ascendent al inflaţiei şi dobânzilor este de natură atât să crească interesul persoanelor fizice pentru subscriere pe piaţa primară, cât şi să favorizeze o lichiditate sporită pe piaţa secundară. O astfel de evoluţie este de natură să sporească reprezentativitatea titlurilor de stat Fidelis pe piaţa financiară românească, precum şi să consolideze poziţia acestora în structura instrumentelor de finanţare utilizate de statul român”, a declarat Irina Neacşu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.