N-avem energie, dar avem strategie.

Ministerul Energiei a publicat draftul de strategie energetică pentru perioada 2022-2030, cu perspectiva anului 2050. Ministerul își asumă opt obiective majore: să asigure accesul la energie electrică și termică pentru toți consumatorii, energie curată și cu eficiență mare. Să modernizeze sistemul de guvernanță corporativă, să protejeze consumatorul vulnerabil, să dezvolte piețe de energie competitive.

România ar urma să devină un furnizor regional de securitate energetică, să-și valorifice resursele pe piețele europene și să aibă o calitate mai bună a învățământului în domeniul energiei.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Cum va realiza obiectivele? Va investi în producerea de energie cu emisii scăzute sau din surse sustenabile, inclusiv energie nucleară, va moderniza și digitaliza rețelele de energie. Se vor realiza sau finaliza interconetări transfrontaliere, atât pentru gaze și energie electrică. Se va investi în capacități de stocare. ,

Planuri mari. Dar nu complet racordate la contextul actual. În document nu există nicio referire la conflictul din Ucraina, care a influențat puternic criza energetică.

Cât de eficientă și potrivită este strategia propusă de Minister, am discutat cu Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.

“E foarte trist că România din 2010 nu mai are o strategie energetică. Sunt mai multe proiecte, s-au afișat nenumărate variante de strategii sau proiecte de strategii. Din păcate, după 12 ani de zile, tot nu avem o strategie pe care să se bazeze România și românii de acum încolo. Din păcate și acest draft pe care îl vedem este un proiect mai mult declarativ.”, a declarat Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.