Meta concediază încă 10.000 de angajaţi. Mark Zuckerberg: „Am luat decizia dificilă de a reduce şi mai mult echipa noastră”

Meta, compania care deţine Facebook, anunţă disponibilizarea a încă 10.000 de angajaţi. Liderii Meta vor „anunţa un plan de restructurare, anulând proiectele cu prioritate scăzută şi reducând ritmul de angajare”.

„Am luat decizia dificilă de a reduce şi mai mult echipa noastră”, spune Zuckerberg. „Va fi dificil. Va însemna să ne luăm la revedere de la colegi talentaţi care au făcut parte din succesul nostru”, adaugă Zuckerberg, precizând că Meta va închide, de asemenea, alte 5.000 de posturi vacante pentru care nu au fost făcute încă angajări.

În urmă cu câteva zile au apărut mai multe avertismente în acest sens, fiind anunţat un nou val de concedieri. Anul trecut, compania a concediat 11.000 de angajaţi, adică 13% din forţa sa de muncă, fiind vorba atunci de cel mai mare val de concedieri din istoria sa de 18 ani.

Conform Wall Street Journal, concomitent cu concedierile, mai multe proiecte vor fi reduse sau închise, inclusiv cele derulate de Reality Labs, divizia Meta metaverse.

„Trebuie să facem din noi o companie tehnologică mai bună şi să ne îmbunătăţim performanţa financiară într-un mediu dificil, astfel încât să ne putem realiza viziunea pe termen lung”, se arată în nota numărului 1 de la Facebook .

El cere creşterea productivităţii şi a instrumentelor dezvoltatorilor, optimizarea muncii, eliminarea proceselor inutile şi multe altele.

Practic, spune Zuckerberg, vor fi eliminate mai multe niveluri de management: „În acest scop, vom cere multor manageri să devină colaboratori individuali. În plus, îi vom face pe colaboratorii individuali să raporteze la aproape toate nivelurile, astfel încât fluxul de informaţii între oamenii care fac munca şi conducere să fie mai rapid”.

„Analiza noastră iniţială a datelor de performanţă sugerează că inginerii care s-au alăturat Meta în prezenţă şi apoi au trecut la lucrul la distanţă sau au rămas în prezenţă au performat mai bine, în medie, decât cei care s-au alăturat de la distanţă. Această analiză arată, de asemenea, că inginerii aflaţi la începutul carierei au performanţe mai bune, în medie, atunci când lucrează în persoană cu colegii de echipă cel puţin 3 zile pe săptămână. Acest lucru necesită studii suplimentare, dar ipoteza noastră este că este şi mai uşor să construim încrederea în persoană şi că aceste relaţii ne ajută să lucrăm mai eficient”, se arată în comunicatul Meta.

Zuckerberg a vorbit şi despre primele semnale de alarmă, care au „sunat” încă de anul trecut.

„În cea mai mare parte a istoriei noastre, am înregistrat o creştere rapidă a veniturilor an de an şi am avut resursele necesare pentru a investi în multe produse noi. Dar anul trecut a fost un semnal de alarmă umilitor. Economia mondială s-a schimbat, presiunea concurenţială a crescut, iar creşterea noastră a încetinit considerabil. Ne-am redus bilanţurile, ne-am redus proprietăţile imobiliare şi am luat decizia dificilă de a concedia 13% din forţa noastră de muncă. În acest moment, cred că ar trebui să ne pregătim pentru posibilitatea ca această nouă realitate economică să continue timp de mulţi ani. Creşterea ratelor dobânzilor duce la o economie mai slabă, instabilitatea geopolitică crescută duce la o mai mare volatilitate, iar creşterea reglementărilor duce la o creştere mai lentă şi la costuri de inovare mai mari. Având în vedere aceste perspective, va trebui să operăm mai eficient decât în cazul reducerii anterioare a forţei de muncă pentru a ne asigura succesul’, conchide Zuckerberg.