În Ungaria, măsurile de plafonare a preţurilor unor produse de bază creează penurii în lanţ. Serbia a decis la rândul său să limiteze preţurile uleiului, făinii şi zahărului de teama apariţiei unor perturbări pe pieţe.

În Polonia, preţul cărbunelui a fost plafonat încă din octombrie, iar acum se vorbeşte din ce în ce mai des de penurii pe această piaţă. Însă ţara a decis nu numai să amâne planul de renunţare treptată la cărbune, ci şi să-şi crească producţia.

În Ungaria, din ce în ce mai multe magazine înregistrează penurii de alimente ale căror preţuri au fost plafonate, scrie Daily News Hungary.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Retailerilor le este aproape imposibil să găsească produse cu preţuri limitate. Sau dacă găsesc, acestea sunt mult mai scumpe decât preţul la care le pot comercializa. Ministerul local al agriculturii dă vina pentru această situaţie pe faptul că oamenii îşi fac stocuri de astfel de produse. În prezent, cea mai serioasă penurie se înregistrează în cazul zahărului granulat, în special în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă.

Însă nu numai zahărul lipseşte aproape de pe rafturile magazinelor, mari şi mici. Din ce în ce mai multe magazine întâmpină probleme în a se aproviziona cu alte produse cu preţuri plafonate, cum ar fi laptele sau uleiul.

Ministrul agriculturii, Istvan Nagy, care dă vina pe comporta­mentul consumatorilor pentru penurii, a anunţat că măsurile de plafonare a preţurilor ar putea rămâne în vigoare până în a doua jumătate a anului viitor. Acesta consideră de asemenea că scumpirea record a alimentelor în Ungaria se datorează faptului că acestea au fost anterior foarte ieftine.

Partidele din opoziţie nu sunt de acord, însă, şi cred că guvernul ar putea ajuta consumatorii prin reducerea TVA.

Guvernul Serbiei a decis recent să introducă măsuri similare de plafonare a preţurilor unor produse de bază, cum ar fi uleiul, făina şi zahărul, notează Seenews.

Decizia a fost luată în încercarea de a diminua impactul inflaţiei şi evitării apariţiei unor perturbări pe pieţe. Serbia a decis de asemenea să prelungească interdicţia privitoare la exporturile de carburanţi cu încă 15 zile.

În Polonia, camera inferioară a parlamentului a adoptat în octombrie un proiect de lege ce stabileşte un preţ maxim al cărbunelui pentru consumatorii finali. Acum, în presă se vorbeşte din ce în ce mai des de viitoare penurii de cărbune. Potrivit Le Monde, ţara este obligată să importe cărbune la scară masivă din Columbia, Africa de Sud sau Australia pentru a acoperi cererea venită din partea gospodăriilor.

De teama unor astfel de penurii, Polonia nu numai că-şi va amâna planurile de închidere a minelor existente, dar îşi va creşte şi producţia şi chiar deschide noi mine, dezvăluiau recent doi miniştri ai ţării, potrivit Notes from Poland.