- Google donează 8 mil. $ organizațiilor de ajutor din Israel și Fâșia Gaza.
- Google, Amazon și Microsoft au peste 2.000 de angajați fiecare în birourile din Israel.
- Joe Biden merge miercuri la Tel Aviv. Se întâlnește cu Beniamin Netanyahu, apoi cu liderii din Egipt, Iordania și Palestina.
Google și angajații donează 8 milioane de dolari organizațiilor de ajutor din Israel și Gaza. 3 milioane merg către eforturile de urgență din Israel și în scopul finanțării sprijinului psihologic și emoțional pentru victime, copii și familii.
Sundar Pichai, CEO-ul Google, spune că atacurile teroriste din Israel sunt pentru angajații evrei ai companiei „amintiri dureroase ale celor mai rele momente din istorie”. Angajații palestinieni, arabi și musulmani ai companiei se confruntă cu o creștere a islamofobiei, mai spune Pichai.
Google are aproximativ 2.200 de angajați în Tel Aviv și Haifa și operează centre de date în țară pentru divizia sa de cloud computing.
Marile companii iau poziție și donează
Amazon anunță donații pentru Israel. A creat o pagină web internă, unde orice angajat poate dona pentru misiuni umanitare.
UBS donează 5 milioane de dolari strânși de la angajați și clienți. Compania se angajează să-și extindă rețeaua de parteneri pentru a oferi asistență pentru relocarea familiilor afectate. Și Goldman Sachs donează 2 milioane de dolari.
Jefferies a strâns 13 milioane de dolari de la clienți, parteneri și angajați pentru organizații caritabile implicate în ajutorul umanitar pentru Israel, inclusiv o contribuție de 2 milioane de dolari de la Michael Bloomberg, fostul primar al orașului New York și co-fondator al Bloomberg LP.
Companiile pierd în urma crizei din Israel
Amazon și-a deschis primul birou în Tel Aviv în 2014, apoi, în 2018, a inaugurat un centru educațional pentru evenimente și ateliere.
Microsoft are peste 2.000 de angajați în headquarter-ul din Tel Aviv. Majoritatea lucrează în cercetare și dezvoltare în domeniul securității cibernetice. Are birouri în Herzliya, Haifa și Nazaret.
Mai multe companii globale au închis temporar unele operațiuni în Israel și le-au cerut angajaților să lucreze de acasă.
Mai multe companii aeriene din Asia, Europa și SUA au suspendat zborurile directe către Tel Aviv. Operatorii de croaziere își ajustează rutele și anunță că nu fac escală în porturile din Israel.
Liderii din business-ul global reacționează la războiul din Israel
„Atacurile împotriva civililor din Israel sunt șocante și greu de urmărit”, spune Andy Jassy, CEO-ul Amazon.
„Terorismul și ura nu au loc în lumea noastră civilizată”, spune Jamie Dimon, CEO-ul JP Morgan.
Albert Bourla, CEO-ul Pfizer: „Nu este suficient să condamnăm terorismul și țintirea intenționată a civililor. Noi înșine trebuie să luăm măsuri.”
Tim Cook, CEO, Apple: “Sunt profund îndurerat de atacurile devastatoare din Israel. Sunt alături de victime, de familiile care i-au pierdut pe cei dragi și de toți cei care suferă din cauza violenței Hamas”.
“Nu există justificare pentru astfel de atacuri împotriva unor oameni nevinovați. Principala mea preocupare este siguranța angajaților noștri și a familiilor lor din Israel și din regiune”, scrie Mark Zuckerberg pe Instagram.