Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ

hartii documente lege

INS: Managerii prevăd creşteri de preţuri în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ.

Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit Tendinţelor în evoluţia activităţii economice în perioada iunie-august, publicate marţi de INS.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2022, realizată de INS, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creşterea moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creştere (sold conjunctural +32%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, iar pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

Potrivit estimărilor din luna iunie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%), o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creşterea accentuată a acestora (sold conjunctural +57%).

În sectorul comerţul cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +19%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +20%), iar angajatorii prognozează o creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +20%).

Managerii societăţilor comerciale estimează o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +68%).

Conform estimărilor din luna iunie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%) şi o tendinţă de creştere a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor (sold conjunctural +32%).