Magnatul rus al aluminiului Oleg Deripaska a sugerat că invazia Moscovei în Ucraina nu va avea câştigător şi a subliniat preţul economic pe care Rusia îl plăteşte pentru acţiunile sale, conform Reuters.

El a avut grijă să evite să-l critice direct pe preşedintele Vladimir Putin.

“Sunt deranjat de cât de repede am abandonat tot ceea ce s-a realizat (economic) în anii ’90, apoi am abandonat tot ceea ce am realizat în anii 2000, iar acum stăm şi aşteptăm victoria. Ce victorie? A cui victorie?” a întrebat Deripaska.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

El a adăugat: “Cred că distrugerea Ucrainei ar fi o greşeală colosală, inclusiv pentru noi.”

Creşterea nivelului de prosperitate a fost legată de dezvoltarea sectorului privat al Rusiei şi de construirea de legături cu restul Europei, principalul partener economic al Rusiei, a spus el.

Dar a fost “evident” că sancţiunile occidentale afectează acum Rusia mai mult decât Europa, a declarat Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal.

Acest lucru contrastează cu argumentul exprimat în mod repetat de Putin, potrivit căruia sancţiunile se răsfrâng asupra economiilor occidentale, declanşând cea mai mare inflaţie din ultimele decenii, şi că Rusia va ieşi mai puternică.

Deripaska – el însuşi sub sancţiuni din partea Statelor Unite, a Marii Britanii şi a Uniunii Europene – a declarat, totuşi, că a subestimat cât de stabilă se va dovedi a fi economia Rusiei.

De asemenea, el nu vede nicio ameninţare la adresa conducerii politice. “Nu există niciun potenţial de schimbare de regim în Rusia. Opoziţia a preferat viziunile europene frumoase şi s-a retras din viaţa ţării”, a declarat Deripaska.

Multe dintre cele mai importante figuri ale opoziţiei din Rusia, în special asociaţi ai lui Alexei Navalny, au fugit în alte ţări europene pentru a scăpa de urmărirea penală.

Deripaska, în vârstă de 54 de ani, face parte dintr-un grupul oligarhilor, care controlează mari părţi ale economiei, în special în domeniul energiei şi al materiilor prime, şi care au reuşit să îşi păstreze averile cu condiţia de a nu se implica în politică.