Lovitură pentru cea mai mare economie europeană. Fluxurile de gaz rusesc au scăzut

Fluxurile de gaz prin conducta Nord Stream 1 au scăzut miercuri la o cincime din capacitatea conductei, ceea ce a determinat autoritatea de reglementare a reţelei din Germania să lanseze un nou apel către gospodării şi industrie pentru a economisi gazul şi a evita raţionalizarea, scrie Reuters.

Reducerea fluxurilor vine la două zile după ce Gazprom, proprietarul majoritar al gazoductului, a semnalat noi reduceri ale livrărilor, cea mai recentă lovitură pentru cea mai mare economie europeană.

Klaus Mueller, şeful autorităţii germane de reglementare Bundesnetzagentur, a declarat că Germania ar putea evita în continuare o penurie de gaze care ar necesita declanşarea următoarei etape a unui plan de urgenţă care ar duce la raţionalizare.

Dar a spus că ar fi nevoie de eforturi atât din partea industriei, cât şi a consumatorilor pentru a reduce consumul de gaz.

„Lucrul crucial este să economisim gazul”, a spus Mueller. „Mi-ar plăcea să aud mai puţine plângeri, şi rapoarte din partea industriilor care spun că noi, ca sector, contribuim la acest lucru”, a declarat el pentru postul de televiziune Deutschlandfunk.

Operatorul reţelei de gaze Gascade a declarat că 1,28 milioane de metri cubi pe oră, sau aproximativ 20% din capacitatea maximă a a fost transportată prin Nord Stream 1 începând cu ora 08:00 CET.

Uniper, cel mai mare importator de gaze ruseşti din Germania, a declarat, de asemenea, că a primit de la Gazprom doar o cincime din volumele convenite. Compania a declarat că va lansa probabil demersuri legale împotriva furnizorului rus.

Germania se află în prezent în faza 2 a unui plan de urgenţă pentru gaze în trei etape, ultima fază „de urgenţă” urmând să fie lansată atunci când raţionalizarea nu va mai putea fi evitată.