Liderii europeni ar putea relaxa anumite sancțiuni împotriva Rusiei pentru a reduce blocajele

Bate Uniunea Europeană în retragere? Liderii europeni ar putea relaxa anumite sancțiuni împotriva Rusiei şi vor debloca fonduri care aparțin unor mari bănci ruseşti, printre care VTB, Sovcombank sau Bank Rossiya.

De ce? Pentru a reduce blocajele din comerțul cu alimente şi îngrăşăminte, arată un document de lucru obținut de Reuters.

Măsura este determinată de criticile liderilor africani, care susțin că sancțiunile au blocat comerțul cu alimente. Banii care vor fi eliberați pot fi folosiți doar pentru achiziţia, importul sau transportul de produse agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte, conform documentului. Și porturile rusești ar putea fi deblocate pentru a facilita exporturile de alimente.

Am discutat subiectul cu Adrian Negrescu, consultant fiscal.

„Eu i-aș spune un armistițiu în războiul economic dintre Uniunea Europeană și Rusia, un armistițiu din care câștigă și pierde cam toată lumea în același timp. E un armistițiu care are legătură cu reluarea activităților de export-import pe zona aceasta extrem de sensibilă care ține de resurse, în mod special gaze, energie, livrările de grâu, de cereale, în condițiile în care suntem în plină perioadă de recoltări.

E o situație de neașteptat, într-adevăr, pentru că nimeni nu se aștepta să se ajungă într-o asemenea situație în care să fie nevoie de acest armistițiu, dar asta demonstrează că economia europeană era dependentă, din păcate, de importurile din Rusia.”, a povestit Adrian Negrescu, consultant fiscal.