• Leul s-a apreciat față de euro, în ultima perioadă
  • Cursul de schimb scade spre 4,92 lei/euro, scrie ZF
  • Un curs mai slab ajută BNR în lupta cu inflaţia

Dacă după izbucnirea războiului din Ucraina toată lumea s-a repezit să cumpere euro, acum situaţia s-a inversat iar leul a ajuns sub o presiune mare de apreciere: De la 4,95 lei/euro, cursul coboară spre 4,92 lei/euro, cel mai mic nivel din ultimul an. Faţă de nivelul de la sfârşitul anului 2021, în 2022 cursul de schimb leu/euro a scăzut cu 0,5%, scrie ZF.

Un curs mai slab ajută BNR în lupta cu inflaţia, care a trecut de 15% în iunie, dar o apreciere mai mare nu ar fi susţinută de fundamentele economice.

Am discutat subiectul cu Ionuț Dumitru, economist șef, Raiffeisen Bank.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

“E o apreciere conjuncturală, generată de mai mulți factori, dar în special un interes mult mai mare al investitorilor nerezidenți în achizițiile de titluri de stat în România. Ați văzut probabil că ieri, ministrul de finanțe a emis o sumă record de circa 5 miliarde de lei, cel mai probabil ea a fost cumpărată în cea mai mare parte de către actori nerezidenți care, evident, pentru a cumpăra titluri de stat din România în lei, trebuie să vândă euro și pun presiune asupra leului în sensul aprecierii leului.”, a povestit Ionuț Dumitru, economist șef, Raiffeisen Bank.