Legea offshore a trecut și de camera deputaților. Decizia a fost luată cu 284 voturi pentru și 34 împotrivă. S-au opus parlamentarii AUR. Marți, lege trecuse de comisiile de specialitate din Cameră, după ce săptămâna trecută, legea trecuse și de Senat.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, crede că legea va fi benefică atât pentru pentru statul român, cât și pentru investitori.

“Este un pas, cel mai important pas pe care îl facem către independența energetică. Practic putem spune că, odată cu începerea investițiilor în Marea Neagră, România va deveni independentă energetic, vom produce gaze naturale mai mult decât consumăm, iar surplusul poate fi livrat în afara țării și România poate să devină un furnizor de securitate energetică regională.”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Primul proiect de gaze din Marea Neagră, proiectul Black Sea Oil and Gas, va demara luna viitoare și are o producție estimată de 1 miliard de metri cubi pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Pentru zăcământul Neptun Deep însă, va trebui să mai așteptăm până, cel mai devreme, în 2026. Ambele proiecte au fost întârziate de vechea lege offshore, cea din 2018. Americanii de la Black Sea Oil and Gas chiar au anunțat că vor da în judecată statul român pentru că nu a modificat legea, iar Exxon Mobil a renunțat, după 5 ani de așteptare, la proiectul Neptun Deep și și-a vândut participația către Romgaz.

Am discutat subiectul cu Cătălin Niță, director executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze.

“Așa sperăm, să împace și statul și investitorii și, cel mai important, să aducă cantitățile de gaze pentru consumatori.

Au fost ceva discuții în ceea ce privește fiscalitatea și în ceea ce privește articolul 20 despre care se vorbește de piață. Investitorii, prin Federație, și noi, ca industrie, am susținut întotdeauna principiile care ar trebui să stea la baza unei legi bune, care să îndemne spre investiții – și anume stabilitate și predictabilitate, care se regăsește în noua variantă votată astăzi în Parlament. Și să avem o fiscalitate competitivă și neapărat să avem o piață liberă. Toate aceste principii se găsesc în noua formulă legislativă.”, a declarat Cătălin Niță, director executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze.