Legea care ar trebui să deblocheze gazele din Marea Neagră rămâne, momentan… blocată la intrarea în Parlament. Legea offshore nu a obținut deocamdată aviz favorabil din partea Consiliului Economic și Social, deci nu poate intra pe repede înainte în dezbatere parlamentară.

Patronatele care sunt reprezentate în Consiliul Economic și Social spun că proiectul nu este redactat corespunzător, iar societatea civilă consideră că banii obținuți din exploatare nu ar trebui folosiți pentru extinderea rețelelor de gaze.

Proiectul de modificare a legii offshore a fost depus în Parlament pe 15 aprilie și prevede, printre altele, recalcularea supraimpozitării, majorarea sumelor deductibile pentru investiții sau redistribuirea marjelor de profit între stat și producători. Avizul negativ dat de Consiliul Economic și Social nu este, însă, un obstacol, ci face parte din cursul normal al lucrurilor, spune Federația Patronală de Petrol și Gaze.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?

Am discutat subiectul cu Cătălin Niță, director executiv al Federației.

“Nu este un aviz negativ, este o amânare. Consiliul Economic și Social are rolul de a verifica, într-o formulă tripartită (adică reunește patronatele, sindicatele și societatea civilă), impactul economic și social al unui proiect de lege. Săptămâna aceasta, amendamentele aduse acestui proiect de lege nu au fost parcurse suficient de repede, astfel încât Consiliul a considerat necesar că este nevoie să-l amâne pentru a-și asimila aceste amendamente.

De săptămâna viitoare, marți la ora 12, este următoarea ședință în care va fi supus avizării acest proiect. Consiliul Economic dă un aviz – favorabil sau nefavorabil.”, a declarat Cătălin Niță, director executiv al Federației Patronale de Petrol și Gaze.