• Președintele interimar Ilie Bolojan promulgă legea de modificare a Legii nr. 24/2017; potrivit ASF, că noile reglementări întăresc piața de capital, protejează investitorii și sprijină accesul companiilor la finanțare și contribuie la dezvoltarea economică.
  • Legea accelerează procesul de majorare a capitalului social, reduce termenul minim de exercitare a dreptului de preferință de la 30 la 14 zile calendaristice (dar nu mai puțin de 10 zile lucrătoare) și facilitează astfel investițiile și creșterea companiilor.
  • Se menține obligația publicării raportului financiar trimestrial, cu un termen extins de la 45 la 60 de zile; legea reglementează modul de executare a hotărârilor judecătorești cu privire la anularea sau nulitatea majorărilor de capital.

Legea care aduce modificări Legii nr. 24/2017 este promulgată pe 11 martie de preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, şi se publică în Monitorul Oficial.

Potrivit Autoritatății de Supraveghere Financiară (ASF), această inițiativă consolidează piața de capital, protejează investitorii, facilitează accesul companiilor la finanțare și contribuie astfel la dezvoltarea economiei naționale.

Preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, menționează că noile reglementări sporesc transparența și protecția investitorilor prin clarificarea modalității de executare a hotărârilor judecătorești cu privire la anularea sau nulitatea majorărilor de capital. Raportările financiare trimestriale se mențin, însă termenul de publicare se extinde.

Titlurile zilei

Huawei lansează Pura X
RISCĂ MUSK SĂ PIARDĂ TESLA?
preia europa apărarea?
Meta Estate Trust efectuează exitul din proiectul The Lake Home
Aeroportul Heathrow își suspendă operațiunile din cauza unui incendiu
Apple este dată în judecată

Care sunt obiectivele urmărite?

Proiectul de lege se realizează de ASF după consultări cu entități din piață și are ca scop transpunerea normelor europene în legislația națională.

Totodată, legea susține obiectivele din Strategia națională cu privire la dezvoltarea pieței de capital pentru perioada 2023-2026.

Printre principalele îmbunătățiri aduse, se numără simplificarea și accelerarea procesului de atragere de capital, inclusiv prin reducerea termenului de exercitare a dreptului de preferință în cazul majorărilor de capital social.

Care sunt modificările aduse de lege?

  • Facilitarea accesului la capital
    Noile reglementări simplifică procedurile și reduc timpul necesar atragerii de capital. Astfel, în cazul majorărilor de capital social pentru societățile listate pe piața de capital, termenul minim pentru exercitarea dreptului de preferință scade de la 30 de zile la 14 zile calendaristice, dar nu mai puțin de 10 zile lucrătoare.

  • Transmiterea și publicarea rapidă a hotărârilor
    Pentru modificările referitoare la caracteristicile emisiunilor sau numărul de valori mobiliare, se introduc termene stricte:
  • Hotărârile se transmit la Oficiul Registrului Comerțului în maximum 3 zile lucrătoare de la adoptare.
  • Publicarea în Monitorul Oficial se realizează în cel mult 5 zile lucrătoare de la admiterea cererii de depunere.

  • Protecție sporită pentru investitori
    Se reglementează clar modul de executare a hotărârilor judecătorești prin care se dispune anularea sau constatarea nulității unei majorări de capital social, ce asigură astfel un cadru mai sigur pentru investitori.

  • Transparență prin raportările financiare
  • Raportul trimestrial: Se menține obligația publicării acestuia, dar termenul de publicare se extinde de la 45 de zile la 60 de zile. Totodată, se aplică regulile din raportul semestrial și se introduce o excepție prin care raportul administratorilor devine opțional.
  • Raportul semestrial: În cazul emitenților care întocmesc raportări consolidate, situațiile financiare semestriale trebuie să fie conforme cu standardele internaționale de contabilitate. Emitenții pot publica opțional și situațiile financiare individuale.

Când este implementată noua lege?

Legea este adoptată de Parlamentul României, cu un impact semnificativ asupra pieței de capital și economiei naționale. Publicată în Monitorul Oficial pe 5 martie 2025, aceasta intră în vigoare la 10 zile de la publicare.

Până la elaborarea noilor reglementări secundare de către ASF, dispozițiile actuale rămân aplicabile în măsura în care nu contravin modificărilor aduse.

ASF inițiază deja procesul de actualizare a legislației secundare pentru a implementa noile măsuri cât mai rapid și eficient, ce asigură astfel beneficii imediate pentru piața de capital.