- România are 76 de parcuri industriale, față de 300 în Polonia; pentru dezvoltare e nevoie de facilități și predictibilitate.
- Taxele angajaților din parcurile industriale merg la primării și încurajează investițiile locale, scrie ZF.
- Infrastructura stimulează dezvoltarea spațiilor logistice și industriale din România, spune Duică.
România are în prezent 76 de parcuri industriale, comparativ cu Polonia, care are aproximativ 300 de parcuri industriale, iar pentru a încuraja dezvoltarea acestui segment este nevoie de facilităţi şi predictibilitate, explică Laurenţiu Duică, managing partner Winstone Real Estate şi managing partner Industrial & Retail Global Vision, prezent la conferinţa ZF Logistică, Transporturi şi Automotive 2025.
Advertisment
„Avem 76 de parcuri industriale, iar Polonia are undeva la 300. (…) La noi, parcurile industriale te lasă pe tine ca investitor tot la pixul primarului şi al consilierilor locali. Adică dai unui dezvoltator titlu de parc industrial pe 49 de ani, dar eu m-am dus la ei cu un proiect de lege şi am propus să fixeze o taxă pe clădire, care să nu fie 0%, dar nici să nu fie 1,3-1,4% cum face un primar de lângă Bucureşti. Fixaţi o taxă clară, să ştim, să avem predictibilitate, să ştim exact de ce reducere beneficiem în parcul respectiv pe o durată lungă de timp”, spune el.
Ce mai spune Duică în cadrul conferinței?
- Taxele şi impozitele angajaţilor care lucrează într-un parc industrial se duc tot la primăria de acolo. Chiar dacă sediul companiei este în Bucureşti, taxele şi impozitele se redirecţionează către localităţile respective, iar un primar care ştie să promoveze ce investiţii a adus va fi votat de lume, că a făcut ceva şi a adus forţă de muncă.
- Acum cinci ani aveam 1,8 milioane mp de spaţii logistice şi spuneam că vom ajunge la 8 milioane mp. Părea imposibil atunci, dar până la finalul anului 2025 vom ajunge la acel nivel mai mult ca sigur.
- Noi tranzacţionăm sau avem în portofolii doar spaţiile care aparţin rezvoltatorilor. În realitate, trebuie să luăm în calcul şi depozitele care nu sunt în niciun portofoliu şi cred că suntem mult peste 14 milioane mp depozite moderne clasa AĂ, cum vrem noi să le numim.
- Dacă discutăm despre cum ajungem la 15 milioane mp de spaţii logistice moderne în următorii cinci ani, mai mult ca sigur vom fi împinşi ca niciodată de infrastructură. Când se întâmplă ceva pe infrastrutură mare e un lucru benefic şi felicitări celor care împing lucrurile acolo şi nu le lasă ca PNRR sau alte programe în care pierdem bani.
- Dacă va continua dezvoltarea infrastructurii, va continua şi dezvoltarea acestor spaţii logistice, că sunt producţii, că sunt producţie de aviaţie, care deja a început să vină sau chiar producţie automotive. Cred că România mai poate face faţă liniştit unei producţii măricele de automotive.
- Au fost multe discuţii cu investitori de la începutul anului pe toate segmentele, atât pe partea de logistică, de spaţii de distribuţie, cât şi pe anumite producţii sau extinderi de producţie. Numai că ele chiar sunt frânate şi foarte puţini au luat decizia să investească. Au bugetat, s-au uitat la tot ce se întâmplă din ianuarie, că e şoc pe orice piaţă, bursă, finanţare, şi încă aşteaptă.
- Sunt şi investitori care au luat decizia să nu mai amâne.
- Piaţa de leasing e pe un trend ascendent în toate depozitele şi în toate spaţiile de producţie. De ce? Sunt foarte multe argumente pro, cum ar fi că transformă CAPEX în OPEX, au cash flow-ul pe care îl ştiu, fără mentenanţă, reparaţii, etc. Totodată, au posibilitatea de a închiria pe anumite peak-uri de activitate.
- Pentru 2025 şi începutul lui 2026 consider că dezvoltatorii pe care îi consiliem în dezvoltări sunt foarte inspiraţi. De ce? Pentru că orice încetare a războiului din Ucraina poate influenţa major costul de construcţie al proiectelor din România şi sunt dezvoltatori care ar dezvolta mai mult speculativ dacă autorităţile ar fi de acord să nu impoziteze depozitele sau spaţiile de producţie până nu sunt ocupate, ca să ofere posibilitatea de a se construi şi speculativ.
- Infrastructura mare e motorul dezvoltărilor logistice şi industriale din România şi sunt şi dezvoltatori noi, nume noi intrate în piaţă, cu un apetit foarte mare de a dezvolta, atât speculativ, cât şi de a cumpăra terenuri, pentru că nu beneficiază de un portofoliu de teren.