Avem, la şase luni din 2022, un deficit comercial de 15,4 miliarde euro, cu 4,7 miliarde de euro mai mare faţă de perioada similară din 2021, deci o creștere de 43%, potrivit INS.

La şase luni din 2022, exporturile de bunuri au crescut cu 23,9% faţă de primele şase luni din 2021, până la 44,7 mld. euro, în timp ce importurile au crescut cu 28,5%, până 60,2 mld. euro. După estimări, deficitul pe tot anul ar ajunge la 30-31 miliarde euro, scrie ZF.

Deci, cum echilibrăm balanța? Am discutat subiectul cu Cristian Istrătescu, consultant în investiții.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Evident, nu cred că ține doar de stat, ține de noi ca economie să exportăm mai mult, însă se pare că statul nu este îngrijorat, sau mai degrabă BNR nu este deloc îngrijorată pentru deficitul de concurent. Dacă ne uităm și la cursul euro, vedem că, în contextul în care în regiune toate valutele se depreciază, leul din contră, se apreciază, ceea ce este puțin neobișnuit.

Se pare că avem o rezervă valutară suficient de mare și, mai mult decât atât, predicția BNR este aceea că, în perioada următoare, o să intre destul de multă valută în țară.”, a povestit Cristian Istrătescu, consultant în investiții.