Jumătate din sistemul energetic al Ucrainei este paralizat, iar Kievul ar putea avea întreaga rețea electrică închisă

Raiduri ruseşti cu rachete şi drone au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a declarat premierul ucrainean Denis Shmyhal, citat de BBC. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce temperaturile scad sub zero grade, iar capitala Kiev se confruntă cu prima zăpadă de iarna aceasta.

Un oficial din Kiev a avertizat că oraşul ar putea avea toată reţeaua electrică închisă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat anterior că 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică. Iar în discursul său video de vineri seară, Zelenski a declarat că „situaţia dificilă a aprovizionării cu energie persistă într-un total de 17 regiuni şi în capitală”, dar a adăugat că au existat „mult mai puţine opriri de urgenţă” în timpul zilei, deoarece lucrătorii din industria energetică s-au grăbit să restabilească energia.

„Din păcate, Rusia continuă să efectueze atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile şi critice a Ucrainei. Aproape jumătate din sistemul nostru energetic este dezactivat”, a declarat vineri premierul Denis Shmyhal într-o conferinţă de presă.

Mykola Povoroznyk, adjunctul şefului administraţiei din Kiev, a declarat că oraşul „se pregăteşte pentru diferite scenarii, inclusiv pentru o oprire completă” a sistemului.

El nu a spus ce s-ar întâmpla în cazul în care reţeaua se va opri complet, dar oficialii au declarat că nu iau în considerare evacuarea niciunui oraş.

Operatorul reţelei naţionale ucrainene Ukrenergo a postat pe Telegram: „Ţara agresoare a recunoscut în mod oficial că obiectivul său este de a distruge infrastructura noastră energetică şi de a-i lăsa pe ucraineni fără electricitate şi căldură”.

Maksym Tymchenko, directorul general al celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK, a declarat pentru BBC că „situaţia se înrăutăţeşte”.

„Din păcate, după fiecare atac avem un sistem energetic din ce în ce mai puţin fiabil şi stabil. Aceasta este realitatea”, a spus el.

Joi, Rusia a lovit mai multe instalaţii energetice şi clădiri civile, la mai puţin de două zile după unul dintre cele mai puternice bombardamente de până acum.

Aceasta a fost o tactică recentă a Rusiei în urma unor eşecuri pe câmpul de luptă, iar impactul său începe să fie resimţit mai acut. Moscova spune că atacurile sunt un răspuns la „lipsa de voinţă” a Kievului de a purta discuţii de pace.

Cei care suferă pene de curent se află în principal în regiunile Kiev, Odesa, Vinnytsia şi Ternopil.

Guvernul a îndemnat populaţia să economisească energie prin reducerea utilizării aparatelor de uz casnic, cum ar fi cuptoarele, maşinile de spălat, ceainicele electrice şi fiarele de călcat.

În oraşul Herson, recent eliberat, şeful adjunct al biroului lui Zelenski a postat fotografii cu oameni care foloseau electricitatea în corturile desemnate pentru că încă nu există curent electric, adăugând că guvernul speră să restabilească electricitatea în oraş „până la sfârşitul acestei săptămâni”.