America se îndreaptă spre o perioadă dureroasă, cu creștere economică lentă, spune președintele FED, Jerome Powell. Nici Europei nu-i merge mai bine. Recesiunea care bate la porțile blocului comunitar nu va reduce inflația, spun oficialii europeni.

Ambele Bănci Centrale trebuie să majorere dobânda-cheie în următoarele ședințe de politică monetară. Iar costurile de împrumut vor rămâne sus o perioadă.

În State, anul viitor va fi dominat de o dobândă de referință de peste 4%, spune președintele FED. Piețele au reacționat imediat după discursul de vineri al lui Jerome Powell. Principalii indici americani au fost în scădere cu 3-4%.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

De ce un discurs așteptat are rezultate neașteptate? Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

“În precedenta ședință de politică monetară a Băncii Centrale Americane, declarațiile de atunci lăsau să se înțeleagă că spațiul de creștere a dobânzii s-ar mai putea reduce. Și de aceea piețele la vremea respectivă au fost extrem de euforice iar acum, odată ce a ieșit președintele FED, Jerome Powell, și a spus că inflația va rămâne ridicată o perioadă mai lungă de timp, automat piețele au acționat în consecință. Și dacă el a spus că în America dobânda-cheie, să zicem, va fi de 4%, și în România Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a avertizat acum două săptămâni că trebuie să ne obișnuim că dobânda va fi undeva între 4% și 6%.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial ZF.